News

Bewezen: je wordt chagrijnig als je honger hebt

Elke dag tegen een uur of zes slaat je humeur compleet om. Van een vrolijk hert verander je spontaan in een gruwelijk monster. Dat allemaal omdat je maag van alle kanten knort, want je hebt honger. Je denkt misschien dat je de enige bent die hier last van heeft, maar dat is absoluut niet zo. Het is zelfs bewezen dat je chagrijnig wordt als je honger hebt. 

Wist je dat in het Engels de term ‘hangry’ bestaat? ‘Hongerboos’ zouden we in het Nederlands zeggen. Klinkt raar, maar eigenlijk kunnen we dit best wel zeggen. Het is namelijk een natuurlijke reacties van je hersenen op een lege maag. Dat klinkt interessant, toch? 

Voedingsstoffen worden in het bloed omgezet in suikers, vrije vetzuren en aminozuren. Deze worden vervoerd naar je organen, waardoor je energie krijgt. Als je een tijdje niet gegeten hebt, heb je minder voedingsstoffen in je bloed. Dit zorgt ervoor dat er alarmbellen gaan rinkelen in je hersenen. De ‘overlevingsmodus’ wordt aangezet. Dat zorgt ervoor dat je sociale vaardigheden wat minder worden. Je zelfbeheersing wordt op een laag pitje gezet, waardoor je misschien niet altijd even vriendelijk overkomt. Je lichaam moet ‘overleven’ en dan hoef je niet sociaal te zijn. Gelukkig is dit meestal van korte duur, want als je even wat eet, ben je al snel de oude. 

honger chagrijnigBen je vaak ‘hangry’? Dan kun jij de volgende tips zeker gebruiken. 

1. Zorg dat je op tijd eet. Het liefst iedere vier uur. Zo blijft je maag lekker gevuld en heb je minder snel last van een humeur. Heb jij bijna altijd honger? Lees in dit artikel waarom. 

2. Kies voor natuurlijke producten met voedingsstoffen als eiwitten of vezels. Fruit is ook erg goed, omdat dit natuurlijke suikers bevat. Deze zijn een stuk beter dan andere suikers. Lees in dit artikel wat er met je lichaam gebeurt als je te veel suiker eet. 

3. Realiseer dat je lichaam zo reageert op een tekort aan voedingsstoffen. Probeer belangrijke dingen even te bewaren voor een moment dat je maag wel gevuld is. 

Beeld: iStock | Bron: Nieuwsblad.be, Gezondheidsnet.nl

Must reads 👀