Lifestyle

Dit is alles wat je moet weten over autisme

Het woord ‘autisme’ hebben we allemaal weleens voorbij horen komen. En over het algemeen weten we ook wel een beetje wat het inhoudt, maar toch weten veel mensen er het fijne niet van. In Nederland zijn er bijna 190.000 mensen met een vorm van autisme te vinden. Best veel, dus eigenlijk is het heel belangrijk om te weten wat het is. Om je wat meer informatie te geven hebben wij een aantal feiten over autisme verzameld. 

Waarschijnlijk ken jij sowieso wel één persoon met de diagnose autisme. Autistische mensen hebben vaak moeite met het houden van overzicht en het hebben van sociaal contact. Aan de andere kant zijn ze wel weer heel erg eerlijk en en hardwerkend. Echter zijn niet alle vormen van autisme hetzelfde. Zo kan het zijn dat de een niet graag onder de mensen is, terwijl een ander liever alleen maar met mensen is. Het probleem is dat er door de jaren heen een stereotype is ontstaan. Maar echt: lang niet alle vormen zijn hetzelfde.

Wat is autisme?
Er zijn verschillende soorten autisme: Autisme Spectrum Stoornis (ASS), klassieke autisme, asperger en PDD-NOS. Ruim 70 miljoen mensen over de hele wereld hebben autisme. 1 op de 42 jongens, en 1 op de 189 meisjes. Autisme zorgt ervoor dat mensen informatie op een andere manier verwerken dan mensen zonder autisme dit doen. Je wordt ermee geboren, dus het is niet zo dat je het jezelf aanleert. Wel wordt autisme vaak pas op latere leeftijd gediagnostiseerd.
Het lastige aan autisme is dat het niet iets is wat je aan de buitenkant kunt zien en dat zorgt voor buitenstaanders vaak voor veel onbegrip. Het is nou eenmaal zo dat mensen je gedrag sneller accepteren wanneer ze ook daadwerkelijk kunnen zien dat je een afwijking hebt. 

Symptomen van autisme
– Moeite met het begrijpen van dubbele boodschappen
– Vaak dingen letterlijk nemen
– Soms weinig inlevingsvermogen
– Behoefte aan een vaste routine
– Niet kunnen plannen
– Geen overzicht kunnen houden
– Behoefte aan duidelijke instructies
– Oog voor detail
– Moeite met veranderingen

Overgevoelig bij drukte
Prikkels zorgen voor veel onrust in het hoofd. Het zien van dingen en bijvoorbeeld het horen van geluiden kan soms dan ook tot grote ergernissen zorgen. Vaak hebben mensen die niet autistisch zijn niet eens door dat er zoveel prikkels zijn, maar mensen met autisme kunnen zich juist op niets anders focussen dan dat. Mensen met autisme hebben niet veel controle over dingen in hun leven. Als daar ook nog eens super veel prikkels bij komen, verliezen ze die controle al helemaal. Dat kan zorgen voor woede en in sommige gevallen zelfs agressie. Vaak helpt het dan om even weg te lopen van de situatie en helemaal alleen te zijn.

Er kunnen ook te weinig prikkels zijn, waardoor sommige dingen niet helemaal aankomen. Mensen met autisme reageren dan niet of nauwlijks, wat voor buitenstaanders vaak als onbeleefd en onbeschoft wordt gezien.

Autisme maakt je niet raar
Heb jij autisme? Knoop dan goed in je oren dat dat he-le-maal niet raar is. Eigenlijk heeft iedereen wel een beetje last van autisme, maar vaak niet erg genoeg om de diagnose te stellen. Autisme is helemaal niet raar en je hoeft je er absoluut niet voor te schamen. Kom er ook gewoon voor uit dat je autisme hebt en schuif het niet onder stoelen of banken, want dan kunnen mensen om je heen misschien wat vaker rekening met je houden. 

Bron: kerrymagro.com, autisme.nl, autismewegwijzer.nl, autismewegwijzer.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀