Travel

6x handige tips om een jetlag te voorkomen en te bestrijden

1

YES! Het is weer tijd voor een mooie vakantie en niet zomaar een vakantie, maar eentje met een verre vlucht voor de boeg. Als jij geen probleem hebt met verre vluchten en slapen in een vliegtuig dan ben jij een lucky bird. Heb je hier wel een probleem mee, dan is het slim om je goed voor te bereiden. Een lange vlucht brengt namelijk (helaas) ook een jetlag met zich mee. Om zo min mogelijk last van je jetlag te hebben, heeft Girlscene een aantal tips op een rijtje gezet. Zo geniet je volop van je vakantie en mis je geen dag door die stomme jetlag die jouw slaap-waakritme verpest.

Wat is een jetlag?
Je lichaam is gewend aan een vast patroon van slapen en wakker worden, je biologische klok. Doordat je in korte tijd lange afstanden aflegt en dus door verschillende tijdzones reist kan het zijn dat jouw biologische klok compleet in de war raakt. Dit merk je ook aan je lichaam, je bent moe op momenten dat je niet moe hoort te zijn en wordt wakker op tijden dat je normaal nog op een oor ligt.

Tip 1: zet je horloge op de lokale tijd
Dit is misschien een van de meest werkende (last minute) tip. Zodra je een stap in het vliegtuig hebt gezet en jouw stoel hebt gevonden is dit het eerste wat je doet. Je horloge, telefoon, smartwatch alles wat ook maar iets van een klok heeft zet je op de lokale tijd van jouw bestemming. Op deze manier wen je alvast aan de tijd en pas je vanzelf jouw ritme aan. Zodra je met je eigen ogen ziet hoe laat het is, geeft dit een seintje aan je hersenen. Is het nog licht, maar zie je dat het op plaats van bestemming 02:00 uur ’s nachts is. Zet dan een slaapmasker op en probeer (voor zover je dit kunt) lekker te dutten. Zo laat je je lichaam wennen aan de nieuwe lokale tijd.

Tip 2: ga uitgerust op reis
Stress is het laatste waar je op zit te wachten als je op reis gaat. Je gaat waarschijnlijk iets mega leuks doen, goede zin is dan echt wel een musthave. Lekker comfortabel de vlucht in, alleen zo komt je lichaam ook in relaxmodus en ben je in staat om een lange vlucht te accepteren. ;-) Helaas is vakantiestress wel een vaak voorkomend verschijnsel, denk maar aan het feit dat je koffer te zwaar kan zijn, je zou maar je paspoort vergeten of je vlucht missen. Deze stress is absoluut niet goed voor je lichaam waardoor een jetlag nóg zwaarder kan vallen dan hij soms al doet. Het is daarom echt belangrijk dat je uitgerust bent als je het vliegtuig instapt. Zorg dat je ruim van tevoren op het vliegveld bent, weeg je koffer en check als het mogelijk is al online in. Dit bespaart een hoop stress én vermindert je jetlag.

jetlag voorkomen tips

Tip 3: bereid je voor op het nieuwe ritme
Dit is mogelijk door je slaapritme van tevoren al aan te passen. Dit is alleen niet altijd mogelijk omdat je waarschijnlijk nog allerlei verplichtingen hebt voordat je weggaat. Heb je toch de mogelijkheid om je slaapritme aan te passen, dan is dit zeker het proberen waard! Vlieg je naar het oosten? Ga dan een paar dagen voor je vlucht iedere dag één uurtje eerder slapen en sta ook iedere dag één uurtje eerder op als normaal. Vlieg je naar het westen? Dan doe je precies het omgekeerde en doe je alles een uurtje later. Doordat je zelf je ritme al een beetje aanpast compenseer je al aardig wat van het tijdsverschil. Super handig!

Tip 4: drink voldoende water
Door voldoende water te drinken voorkom je uitdroging, keelpijn door de droge lucht en hoofdpijn. Tijdens een lange vlucht zit je hier namelijk niet echt op te wachten. Door voldoende te drinken houd je de vochtbalans op peil, dit helpt om een jetlag te voorkomen of te beperken. Vermijd ook zeker koffie, alcohol en cola tijdens de vlucht. Koffie bevat Alcohol zorgt voor uitdroging, cafeïne is niet zo handig voor je slaapritme en ook cola helpt niet echt mee bij het in slaap komen tijdens de vlucht.

Tip 5: maak de vlucht zo comfortabel mogelijk
Ben voorbereid en neem een lekker (nek)kussen mee in het vliegtuig. Vaak krijg je van de vliegtuigmaatschappij wel een kussentje en deken, maar het is altijd net iets fijner om je eigen spulletjes mee te nemen. Probeer ook tijdens de vlucht een wandeling te maken door het vliegtuig zodat je een beetje beweging krijgt en geen houten kont. ;-)

Tip 6: hulpmiddeltje voor het slapen
De laatste tip is melatonine. Melatonine is een slaaphormoon in je lichaam, deze wordt aangemaakt als het donker is en helpt je in slaap te vallen. Heb je nu een vlucht overdag en is het op de plaats van bestemming nacht? Dan is het belangrijk dat je tijdens de vlucht probeert te slapen. Lukt dit nou niet zo goed, dan kan een melatonine tabletje jou hier een beetje bij helpen. Waarschijnlijk kom je zo sneller in slaap, omdat het slaaphormoon nu gestimuleerd wordt. Mocht het écht niet natuurlijk gaan, dan is dit dus een betaalbaar hulpmiddeltje en veel beter dan het kopen van slaappillen. Hier koop je melatonine tabletjes.

Om een jetlag te krijgen moet je natuurlijk wel eerst op reis gaan. In dit artikel vind je de leukste reizen om alleen te maken.

Bron: ANWB, Inslaap.nl, In Het Vliegtuig | Beeld: iStock

 

Lees ookBied meteen mee met de Ticketveiling kortingscode!

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

 • 10 maanden geleden danielavilla

  Ik wil je vertellen dat het mijn moeder was die me voorstelde aan de dokter, toen ze ontdekte dat ik zo veel problemen had in mijn huwelijk vertelde ze me dat hij haar zo veel heeft geholpen, daarom nam ik contact met hem op om vastgehouden lost hij ook mijn probleem op sinds ik gek ben beloof ik hem dat ik, als loge als ik leef, de getuigenis zal blijven delen, en als er iemand is die problemen met de relatie doormaakt, neem dan alstublieft contact op met DR JAZAZA via zijn e-mail: drjazazasolution @ gmail.com of WhatsApp +1 (209)837-3537

  HIJ SPECIALEERT OOK IN DE VOLGENDE PROBLEMEN

  (1) Als u uw ex terug wilt.

  (2) als je altijd slechte dromen hebt.

  (3) U wilt gepromoot worden in uw kantoor.

  (4) U wilt dat vrouwen / mannen achter u aan rennen.

  (5) Als u een kind wilt

  (6) Je wilt rijk zijn.

 1. 1