Lifestyle

Dit is wat koud weer met je lichaam doet

Brrr… de koude en donkere dagen zijn weer aangebroken. Tijd om je winterjas, handschoenen en sjaal weer uit de kast te trekken. Hoewel we ons heel dik inpakken tegen het nare weer, doet de kou veel met ons lichaam. Je gezondheid kan op verschillende manieren worden aangetast én dat is natuurlijk iets wat we willen voorkomen. Dus, als je van plan bent om dik ingepakt aan je workout te beginnen in de buitenlucht: misschien kun je toch beter een dagje thuis blijven.

1. Bevriezen
Je hebt vast weleens meegemaakt dat je buiten stond met bevroren vingers en tenen. Nu kan dat op het eerste oog niet heel veel kwaad, maar toch is het behoorlijk gevaarlijk. Wanneer je lichaam aanvoelt dat de temperatuur laag is, begint het te werken om je zo warm mogelijk te houden. Je vingers en tenen worden als eerst kouder, om de rest van je lichaam te ‘beschermen’. Goed voor de rest van je lichaam dus, maar niet voor je vingers en je tenen. Als het echt heel erg koud is, kunnen die onderdelen van je lichaam namelijk daadwerkelijk bevriezen. Dus als je in het vervolg je vingers of tenen ‘niet meer voelt’, dan is het tijd om naar binnen te gaan.

2. Bibberen
De een heeft eerder last van de kou en bibbert al wanneer er een windvlaag voorbij komt. Rillen helpt om het lichaam warm te houden en is in de eerste instantie niet gevaarlijk. Maar naast dat het je lichaam warm houdt, is het ook een waarschuwing. Als je bibbert geeft je lichaam je een seintje dat je op moet warmen. Koud weer kan je lichaam stijver maken en daarom moet je dus opwarmen, net zoals je doet wanneer je gaat sporten
3. Hoofdpijn
Als er wind langs je hoofd raast, trekken die spieren in je hoofd samen. Daardoor wordt er heel veel druk gelegd op het voorhoofd en dat kan hoofdpijn veroorzaken. Dat is ook zo wanneer je voor langere tijd fronst, wanneer je bijvoorbeeld in de zon kijkt. Als het buiten koud is is het dus belangrijk om een muts te dragen. Wat ook kan werken is een kleine massage, maar dan is het kwaad natuurlijk al geschied. En waarom zou je geen muts dragen om kwaaltjes te voorkomen? Het staat ook nog eens super leuk.

4. Loopneus en traanogen
Koude lucht is vaak erg droog. Als je ogen droog worden, dan pompt je lichaam extra vocht bij om de ogen vochtig te houden. Dit is natuurlijk veel meer vocht dan normaal en daarom kunnen je ogen flink gaan tranen. Je neus is ook niet zo’n liefhebber van de droge lucht. Droge lucht komt niet zo goed terecht in de longen, dus daarom voegt je neus meer vocht toe om goed te kunnen inhaleren. Het gevolg: een loopneus.

5. Kortademigheid
Droge lucht kan naast traanogen en een loopneus ook voor irritatie in de longen zorgen. Als de droge lucht in je longen terecht is gekomen, hoest je vaker en krijg je meer last van je ademhaling. 

6. Meer calorieën verbranden
Toch nog een klein lichtpuntje voor mensen die bezig zijn met afvallen. Als het koud is probeert je lichaam zichzelf warm te houden en daardoor verbrand je meer calorieën. Dat betekent natuurlijk niet dat je gewoon buiten in de kou kunt gaan staan. Nee, je moet wel bezig zijn met wandelen of fietsen bijvoorbeeld.

Bron: health.com, buzzfeed.com, metro.co.uk | Beeld: iStock

Must reads 👀