Lifestyle

Heftig verhaal: 'Ik ben twintig jaar en heb een burn-out'

1

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: een meisje dat op haar twintigste een burn-out kreeg.

In september ben ik achttien jaar geworden. Daarvoor had ik mijn mavo diploma behaald, mijn rijbewijs gehaald, ik had leuk werk en in de zomer zelfs een hele leuke jongen ontmoet. Ik dacht even dat ik alles had wat ik zou willen. Maar helaas was dit absoluut niet het geval. Mijn vervolg opleiding liep niet zoals gepland, ik kreeg een raar gevoel van binnen en ik dacht dat het heimwee was omdat ik op kamers woonde. Ik kwam thuis wonen, maar het nare gevoel ging maar niet weg...

In de periode na mijn studie ging ik fulltime werken om zo mijn dagen toch op te vullen. Ik werkte meer dan 45 uur per week en dat bleek een grote fout te zijn. Ik werkte bij een bedrijf om geld te verdienen, maar niet omdat ik het er naar mijn zin had. Ik voelde me slechter en slechter en ik moest het tegen iemand vertellen. Die persoon waar ik het aan vertelde was mijn vriend. Samen hebben we stappen ondernomen om hulp te zoeken, maar dat wilde ik niet. Ik was gezond en ik voelde me niet ziek.

Na aandringen ben ik naar de huisarts gegaan. Wat moest ik daar nou vertellen? Dat ik nergens zin in had? Dan zou de oorzaak vast luiheid zijn. De dokter sprak over een depressie, maar depressieve mensen hebben helemaal nergens zin in en doen dus niets. Daar kon ik me niet in vinden. Ik sliep alleen heel slecht en ik had last van heel veel paniekaanvallen. Hiervoor kreeg ik uiteindelijk medicijnen, maar daar voelde ik geen baat bij.

heftig burn-out student drukIk stopte met werken om een nieuwe opleiding te starten. Weer ging mijn gevoel niet weg. Het ging juist weer slechter en slechter. We zijn andere hulp gaan zoeken en ik belandde bij een psycholoog. Bij haar vertelde ik mijn hele verhaal. Uiteindelijk kwam zij met de diagnose: een burn-out. Mijn wereld stortte ineens in. Ze was allerlei dingen aan het vertellen, maar het enige wat ik dacht was: hoe kan dit?! Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik kom me wel in het altijd willen doorgaan, veel te perfectionistisch zijn, niet weten van stoppen en nooit je grenzen aangeven.

Mijn batterij was op, mijn kaars was opgebrand. Ik moest mijn batterij opladen, maar hoe? Nu zit ik hier: twintig jaar oud met een burn-out. Ik moet een jaar rusten. Ik heb met mijn leuke baantje moeten stoppen en ik kon niet doorgaan met voetballen. Sinds kort ga ik weer halve dagen naar school, maar dit kost mij zoveel moeite en stress dat ik daarna weer een middag moet bijslapen. Ik weet dat het nog jaren gaat duren voordat ik weer het spontane, energieke meisje ben die ik ooit ben geweest. Die gedachte vind ik heel erg moeilijk. 

Deze periode heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben veel vrienden verloren. Als ik achteraf terug kijk op hoe ik jaren geleden geen enkele klacht had, merk ik dat ik niet goed tegen druk kon en dat is nog steeds zo. Het leven is zo oneerlijk en moeilijk, maar ik heb op zo’n jonge leeftijd al zo goed mijn grenzen mogen leren kennen en ik hoop dat me later in de praktijk gaat helpen.

Mensen denken te makkelijk over een burn-out. Ze denken dat mensen met een burn-out zich aanstellen: 'want iedereen werkt hard'. Ik vind dat we meer moeten doen om het aantal jongeren met een burn-out tegen te gaan. Want ik ben er van overtuigd dat de maatschappij veel te veel vraagt: school, werk en stage, het is niet te combineren.

Wil jij ook graag jouw heftige verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar info@girlscene.nl onder vermelding van: 'Heftig verhaal'.

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 7 maanden geleden Dayanara

    Mooi verhaal! Ik vind het altijd jammer dat mensen al snel met de term 'burn out' gooien, alleen maar omdat ze zich een weekje gespannen voelen voor een examen. Helaas wordt er te makkelijk over gedacht. Sterkte voor iedereen die ermee kampt.

  1. 1