Lifestyle

Heftig verhaal: ‘Ik ben jarenlang misbruikt door mijn stiefvader’

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: een meisje dat jarenlang misbruikt werd door haar stiefvader.

In mijn tienerjaren ben ik jarenlang seksueel misbruikt door mijn stiefvader. Niemand wist hiervan en ik heb het ook nooit aan iemand verteld, tot hij zelf had besloten om het huis te verlaten. 

Het begon één jaar nadat hij bij ons woonde. Ik weet nog precies hoe hij dat hele jaar extra aardig tegen me deed om mijn vertrouwen te winnen. Als kind van gescheiden ouders, waarvan de vader overleden was en er met de moeder geen typische moeder-dochter band was, was ik daar dan ook erg gevoelig voor. Het voelde goed dat iemand een keer aan mijn kant stond en voor mij opkwam. Totdat hij er ook dingen voor terug verwachtte. Ik ga niet in details treden, maar ik kan vertellen dat het op z’n zachtst gezegd geen fijne periode was in mijn leven. Ik heb vaak genoeg met een mes in m’n hand gezeten om er een einde aan te maken. Ik wilde mijn polsen doorsnijden, maar ik had er niet genoeg kracht voor. De littekens van deze pogingen draag ik nog steeds, niet alleen op mijn arm maar ook op mijn hart. Voor de buitenwereld was het alsof ik het allemaal voor elkaar had; ik was vrolijk, eigenzinnig, vaak agressief en niet op m’n mondje gevallen.

Toen ik eenmaal verteld had wat ik had meegemaakt, geloofde niemand het. Ik? Degene die altijd wel haar mond open trok? Maar dat was het nou juist. Tegen anderen had ik een grote mond, omdat ik zelf door een ander werd getiranniseerd. Ik zocht mijn uitvlucht in hangen met vriendinnen, zo laat mogelijk naar huis gaan en in de weekenden huisfeestjes af lopen. Het probleem was alleen dat ik toestemming van hem moest hebben en die kreeg ik niet als ik niet exact deed wat me werd opgedragen.

Ik heb jarenlang gedacht dat ik het aan mezelf te wijten had. Ik had mezelf dit aangedaan. Als ik van een brug was gesprongen of weg was gelopen, was het anders geweest. Nu, bijna 10 jaar later, kan ik met opgeheven hoofd zeggen dat ik blij ben dat ik het niet heb gedaan. Ik heb jarenlang in therapie gezeten; van trauma therapie, naar groepstherapie, naar individuele therapie en lichttherapie. Noem het maar op of ik heb het gehad. Maar daardoor sta ik wel stevig in m’n schoenen. Daardoor weet ik wel exact welke richting ik op wil, hoe ik mijn kinderen wil opvoeden en wat ik ze ten zeerste wil besparen in het leven. Het zijn dit soort momenten die bepalend zijn voor hoe jij als persoon wordt. Ik heb besloten dat ik het me niet laat breken, maar er juist sterker van word.

Het is niet altijd even makkelijk hoor. De nachtmerries zijn er nog steeds, net zoals de angst en soms ook de agressiviteit… Maar hoe ouder ik word, des te beter ik word om ermee te dealen. Tijd heelt niet alle wonden, maar het leert je de situatie te accepteren en sterker te worden.

Wil jij ook graag jouw heftige verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar info@girlscene.nl onder vermelding van: ‘Heftig verhaal’.

Beeld: iStock

Must reads 👀