Lifestyle

Doe gerust een dutje: dit doet te weinig slaap met je lichaam

Soms heb je van die nachten dat je gewoon niet zo lekker slaapt. Je bent op stap geweest of je ligt al uren onrustig te draaien, omdat je om de een of andere manier gewoon niet kunt slapen. De volgende dag komt er geen zinnig woord uit je, omdat je gewoon kapot bent. Hartstikke vervelend allemaal. Wij vragen ons af wat er eigenlijk met je lichaam gebeurt als je zo’n vreselijke nacht gehad hebt. 

Als mens slapen we een derde van ons leven. Dat is best wel heel veel. Het dient als een soort van onderhoudsbeurt die elke nacht terugkomt. Als je te weinig slaapt, herstel je lichamelijk en psychisch niet goed genoeg. Dat klinkt niet bepaald goed. Lees hieronder wat er nog meer met je lichaam gebeurt na een iets te kort nachtje. Lig je vaak wakker ‘s nachts? Lees dan snel deze tips

1. Reactievermogen neemt af
Doordat je ontzettend moe bent, neemt je reactievermogen af. Je bent minder geconcentreerd en raakt sneller geïrriteerd. Dit is vooral in het verkeer erg gevaarlijk. Volgens Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersongevallen worden bij 10 à 15 procent van de verkeersongevallen veroorzaakt door vermoeidheid. Niet achter het stuur kruipen dus na een korte nacht. 

2. Je leert slechter
Een avondje stappen en de volgende ochtend vroeg in college zitten, is dus echt geen goed idee. Als je moe bent, kun je minder goed nadenken. Zoals we al zeiden, is je concentratie ook een stuk lager. Je kunt minder goed problemen oplossen en hierdoor is het knap lastig om die saaie lesstof op te nemen. Komende donderdag blijf jij dus braaf thuis. 

3. Je dag wordt minder goed opgeslagen
Overdag gaan we naar school en maken we het een en ander mee. Normaal gesproken slaan we alles van deze dag op als we de kijkers dicht hebben. Als we bijna niet slapen, dan wordt er natuurlijk vrij weinig opgeslagen van de afgelopen dag. Tja, dat is mooi balen dan. 

weinig slaap4. Minder zin in seks
Zowel mannen als vrouwen die weinig slapen, hebben ook minder zin in seks. Je bent slaperig en hebt weinig energie. Tja, logisch dat je dan minder zin hebt om je partner alle hoeken van de kamer te laten zien. 

5. Je huid veroudert
Als je te weinig slaapt, maakt je lichaam een stresshormoon aan dat collageen afbreekt. Dat is nou net het stofje dat je huid zacht en elastisch houdt. Vermoeidheid is altijd goed te zien aan een vale huid en kringen onder de ogen. 

6. Je wordt dikker
Hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Als je weinig slaapt, komt er een stofje vrij dat zorgt voor een grotere eetlust. Hierdoor blijf je het liefst eten als je jezelf niet in de hand hebt. Een goede reden om toch voldoende slaap te pakken elke nacht. 

7. Je wordt vergeetachtig
Bij weinig slaap, vergeet je sneller dingen. Je slaat een groot deel van de informatie op tijdens bepaalde ‘golfbewegingen’ in de hersenen. Laten deze nou net plaatsvinden tijdens het slapen. Hier worden dingen opgeslagen in het lange termijngeheugen. Als je weinig slaapt, wordt er dus vrij weinig opgeslagen daar boven en is de kans groot dat je regelmatig iets vergeet. 

Te weinig slapen is dus niet goed voor je. Te vaak in de oogjes toe hebben, is ook slecht voor je. Wil je weten of je te veel slaapt? Lees dan dit artikel

Beeld: Pixabay | Bron: slaapinfo.nl, gezondheidsnet.nl