Lifestyle

Ahaa! Hierdoor hebben wij vrouwen áltijd koude voeten

Of het nou vriest buiten of hartje zomer is. Jij hebt altijd koude voeten. Hoe kan het toch dat het vrouwelijk geslacht altijd het slachtoffer is van ijspegels aan de tenen? Hoeveel sokken je ook aantrekt, het blijft een koude bedoeling. Jouw vriend heeft nergens last van en dat is voor jou nog steeds een raadsel. Gek genoeg is daar gewoon een reden voor en wij leggen het aan je uit. 

Mike Tipton van de University of Portsmouth doet onderzoek naar hoe mensen omgaan met koude temperaturen. Volgens hem zijn mensen van oorsprong tropische dieren die niet gemaakt zijn voor winterse temperaturen. Het heeft allemaal te maken met de mens van vroeger. Onze voorouders leefden in warme gebieden rondom de evenaar. Langzaam trokken zij naar koudere streken en moesten zij zich warm houden met behulp van vuur, kleding en het bouwen van schuilplaatsen. Tegenwoordig hebben we ook nog centrale verwarming die de boel warm houdt. Toch kunnen vrouwen minder goed tegen warmte dan mannen en lees hieronder waarom.

1. Vrouwen hebben minder spiermassa
Het is een feit dat mannen meer spieren hebben dan vrouwen. Spiermassa produceert warmte en dat is de reden waarom mannen het minder snel koud krijgen. 

2. Het vet is bij vrouwen beter verdeeld over het lichaam
Bij vrouwen is het vet goed verdeeld over het lichaam. Waarschijnlijk denk je dat je het dan juist lekker warm hebt. Dat is ook zo, behalve bij je voeten. Het bloed in je lichaam gaat eerst naar belangrijke organen om deze warm te houden en dan zijn je voeten toch echt tweede keuze. Nou ja, zie het maar als een overlevingsdrift. 

3. De bloedvaten vernauwen sneller in de voeten
Dat is ook precies de reden waarom vrouwen in het algemeen grotere koukleumen zijn. De bloedvaatjes vernauwen sneller bij onze handen en voeten en dat zijn nou net onze warmteregelaars van het hele lichaam. De bloedsomloop vertraagt en daarom zullen je handen en voeten koud blijven. 

4. Dunnere huid
Vrouwen hebben een dunnere en zachte huid en al helemaal bij onze voeten. Dat verklaart een hoop, want we hebben daar minder onderhuids vet en dan kost het een stuk meer moeite om alles warm te houden. 

koude voetenAls je voeten eenmaal zijn veranderd in ijsblokken, kom je er niet zomaar vanaf. Hier toch een paar tips om de boel weer een beetje op temperatuur te krijgen. 

1. Voetmassage
Kijk je vriend, moeder of zusje lief aan en vraag naar een voetmassage. Dit stimuleert de bloedsomloop en dat is precies wat je wil als je koude voeten hebt. Lees dit artikel voor verschillende massages. 

2. Beweging
Ga een stukje lopen, rennen of fietsen. Als je sport gaat het bloed in je lichaam sneller stromen en zo komt het dus ook bij je voeten. Lees dit artikel waarom je meer zou moeten wandelen. 

3. Wisselbaden
Ook wisselbaden stimuleren de bloedsomloop. Ga van een warm naar een koud bad en andersom. 

4. Fatsoenlijke schoenen
Vooral schoenen van leer zorgen ervoor dat je minder snel koude voeten krijgt. Sorry dames, maar All-Stars zijn niet de geschikte schoenen om te dragen als je last hebt van koude voeten.

5. Wollen sokken
Zorg voor genoeg lagen sokken ter isolatie. Wollen sokken stimuleren zelfs de bloedcirculatie. Ideaal dus. 

Beeld: Pixabay | Bron: nrc.nl, gezondheidsnet.nl, metronieuws.nl, gezondheidsnet

Must reads 👀