Lifestyle

Heb jij last van vaginale jeuk? Dit zijn de oorzaken!

Jeuk hebben is heel erg vervelend. Al helemaal wanneer je jeuk hebt op een plek waar je niet zomaar ongegeneerd kunt krabben, namelijk bij je vagina. De jeuk kan er zelfs voor zorgen dat je je helemaal nergens anders meer op kunt concentreren, zo irritant. Iedere vrouw heeft weleens last van vaginale jeuk. Maar niet om dezelfde reden. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor vaginale jeuk voor je op een rijtje gezet.

Vaginale jeuk kan je dagelijkse leven behoorlijk belemmeren. In het openbaar ga je er niet zomaar aan krabben. Probeer jij namelijk maar eens uit te leggen waarom je de hele middag al met je hand in je broek loopt… Mooi ongemakkelijk gesprek wordt dat. Jeuk komt niet zomaar opspelen, maar heeft natuurlijk wel een oorzaak en kan in de meeste gevallen gelukkig verholpen worden. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van je jeuk en manieren waarop je het rottige gevoel zoveel mogelijk kunt verminderen.

Stress
Veel mensen hebben tikjes wanneer ze zich gestrest voelen. Met een pen tikken, pingelen op tafel en nagelbijten bijvoorbeeld. Krabben aan de vagina is net zoiets. Niet heel veel vrouwen hebben deze tik, maar toch is het voor veel vrouwen een manier van het uiten van stress. Bij krabben aan de vagina kom je dan in een soort van vicieuze cirkel terecht. Je raakt gewend aan het krabben van je vagina, dus bij stress doe je dit steeds vaker. Het vele krabben zorgt juist weer voor meer jeuk, waardoor je blijft krabben. Zo blijft het zich herhalen. Een oplossing is het vinden van een andere manier om met stress om te gaan. Dat is lastig, maar absoluut niet onmogelijk.

Schimmelinfectie
Laten we allereerst duidelijk maken dat een schimmelinfectie niks te maken heeft met slechte hygiëne of soa’s. Het is ook niet gevaarlijk of besmettelijk. Een vaginale schimmelinfectie is vaak te herkennen aan roodheid, zwelling van de schaamlippen en witte vaginale afscheiding. Candida Albicans is het gist dat een schimmelinfectie veroorzaakt. Dit gist zit altijd al in je lichaam, maar als er te veel van aanwezig is leidt dit tot een infectie.

De oorzaken van een schimmelinfectie zijn: wassen met zeep, hormoonschommelingen, antibiotica of stress. Zalf tegen schimmelinfectie ligt gewoon in de winkel en kan zonder recept worden gekocht. Heb je echt veel last van de infectie, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts.

Irriterende hygiëneproducten
Hoewel het een goed idee lijkt om zeep te gebruiken bij het wassen van je vagina, is dat juist helemaal niet het geval. De vagina is een van de meest gevoelige delen van je lichaam, dus heel erg gevoelig voor allergenen. Vele soorten zeep bevatten ingrediënten om de kleur en geur te beïnvloeden. En juist die lekkere geur van je zeep is de boosdoener voor vaginale jeuk. Een beetje water is nog altijd de beste manier om je vagina mee te reinigen.

Soa’s
Hoeveel er ook voor wordt gewaarschuwd, soa’s blijven vaak voorkomen. Als je geen condooms gebruikt tijdens de seks kan het zijn dat je een soa oploopt. Een veelvoorkomende klacht bij een soa is hevige jeuk rondom de vagina. Om te checken of je een soa hebt kun je langsgaan bij de huisarts. De huisarts doet een onderzoek en concludeert of je een soa hebt of niet. Mocht dat zo zijn, dan bespreekt de huisarts met je hoe de soa verholpen kan worden. Meestal kan dat door een zalfje of een kuur.

Condooms
Het is heel verstandig om condooms te gebruiken tegen ongewenst zwangerschap. Echter kan niet iedereen even goed tegen condooms. Condooms zijn gemaakt van latex, een soort van rubber. Als je merkt dat je vaak jeuk hebt nadat je seks hebt gehad, dan moet je misschien even bekijken welke middelen er in het condoom zitten. Het kan namelijk zijn dat je overgevoelig bent voor één van de bestanddelen.

Bronnen: gezondheidsplein.nl, self.com, 

Must reads 👀