News

Kopje thee? Niet als je gele tanden wil voorkomen

Een kopje warme thee gaat er met dit koude winterweer wel in. Toch blijkt thee helemaal niet zo gezond voor je te zijn. Thee zorgt er zelfs voor dat je tanden geler én doffer worden. Say what now?! Wil jij dit voorkomen? Lees dan in dit artikel wat je moet doen voor stralend witte tanden.

Gele tanden
Engeland staat bekend om zijn liefhebbers voor thee. Naast Nederland is het één van de landen waar thee razend populair is. Helaas hebben we geen goed nieuws voor alle theeleuten onder ons. Tijdens een onderzoek van King’s College in Londen zijn ze er namelijk achter gekomen dat thee super slecht is voor je gezondheid. Vooral voor je tanden is thee not done en dan specifiek thee met een fruitsmaakje. Drink jij vaak thee met de smaak van aardbeien of bosbessen? Let dan goed op.

Onderzoek
Bij het onderzoek zijn 300 mensen onderzocht die last hadden van tanderosie. Hoe vaker en langer zij thee dronken met een fruitsmaak, hoe erger de tanderosie werd. Dit heeft alles te maken met de zuren van het fruit. Deze zuren tasten het glazuur aan waardoor je tanden sneller geel en dof worden. Vooral wanneer je de thee niet meteen doorslikt worden je tanden minder wit. Dr. Saoirse O’Toole, die bij het onderzoek betrokken was, legt uit: ‘Als je dingen voor langere tijd drinkt, langer dan vijf minuten, of als je met dingen in je mond speelt of als je in een paar minuten op fruit knabbelt in plaats van ze als een hele vrucht te eten; dit zijn dingen die echt kunnen je tanden beschadigen.”

Oplossing
De oplossing tegen tanderosie? Opletten wat je eet en niet teveel fruitzuren. Ook is het belangrijk om zo goed mogelijk je tanden te poetsen en dan kan en warm kopje thee met aardbeismaak niet zo’n kwaad.

Bron: Cosmopolitan, NHS, Tandartsplein | Beeld: iStock

Must reads 👀