Lifestyle

Lisa (17): 'Ik zag een vriend van mijn broer een misdaad plegen'

Een misdaad of overval is iets wat je vaak alleen ziet op televisie of in films. Het is niet iets wat je dagelijks meemaakt of ziet gebeuren. Het is dan ook lastig om voor te stellen hoe je zou reageren in zo'n situatie. Je weet het niet, totdat je het zelf meemaakt. Wat zou jij doen als je getuige was van een misdaad en de daders herkent? Zou je dit melden, of houd je het voor je?

Veel meiden melden
Wist je dat dieven op straat elke week zo'n 65(!) mensen beroven van hun telefoon, geld en sieraden? Dat is bijna 10 mensen per dag! De kans dat jij en je vriendinnen een dief tegenkomen op straat tijdens het winkelen is dus groter dan je denkt. Vaak zijn deze dieven nog erg jong en willen ze maar één ding: jouw kostbare spullen. Wat deze spullen voor jou betekenen of hoe bang je bent door de situatie maakt hen niets uit.

Natuurlijk is het zien of ervaren van een misdaad niet niks. Zo'n situatie kan een grote impact hebben op je leven. Niet alleen kan het beangstigend zijn, maar je bent ook nog iets kostbaars kwijt. Natuurlijk wil je dat de dader gepakt wordt, maar wat nu als je de daders kent? Zou je dan nog steeds aangifte doen? Uit onze speciale instapolls in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem is gebleken dat de meerderheid van jullie (68%) dit inderdaad zou melden. Want je laat een slachtoffer toch niet stikken door het niet te melden? Dankzij jouw melding kunnen ze misschien wel de dader pakken en de spullen aan de juiste eigenaar teruggeven. Toch zou 19% niets doen en zijn mond houden

Hoe werkt M.?
We snappen dat het erg spannend kan zijn om zomaar naar de politie te stappen met je verhaal. Daarom zijn we zo blij met M. M. is dé plek waar je anonimiteit verzekerd is. Bij M. werkt een klein team mensen die allemaal zijn opgeleid om jou te helpen. In een vertrouwelijk gesprek nemen zij de details van je melding met zorg door. Ze bieden je een extra vangnet voor als je wel wil melden, maar niet bekend wil worden.

Melding M. is een onafhankelijke organisatie en geen politie. M. kan wel zaken doorsturen naar de politie, maar alleen als jij anoniem kan blijven. De politie kijkt vervolgens verder hoe ze het beste kunnen ingrijpen.

Bereikbaarheid
Heb jij dus iets gezien? Ben je slachtoffer van een roof? Of wil je iets kwijt wat je niet durft te melden bij de politie? Meld het bij M.

M. is 7 dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 24.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kan je 24/7 melden via meldmisdaadanoniem.nl/melden.

Kijk voor meer informatie op Meld Misdaad Anoniem.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Misdaad Anoniem

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook