Lifestyle

Puppy checklist: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een puppy

5

Ein-de-lijk, je hebt je ouders (zo goed als) overgehaald om een puppy in huis te nemen. Cute! Het is wel op één voorwaarde, je moet eerst alle ins en outs over de aanschaf van een pup weten. Het is namelijk niet niks het in huis nemen van zo’n schattig beestje. Girlscene zocht het voor jullie uit en heeft alles op een rijtje gezet. Zo ben jij een stap dichterbij het volledig overtuigen van je ouders!

Waarom wil je een hond aanschaffen?
“Omdat ze schattig zijn” is geen geldige reden helaas. Voordat je een pup gaat aanschaffen moet je eerst op een rijtje hebben waarom je dit wilt. Net zoals een baby heeft een hond veel verzorging, aandacht en tijd nodig. Het beestje blijft als het goed is ook best een lange tijd bij jullie, minimaal zo’n tien jaar. Het is dus verstandig om er heel goed over na te denken waarom je een hond wilt aanschaffen. Kun je er goed voor zorgen en heb je voldoende tijd voor de opvoeding van de hond, dan kun je het wellicht overwegen.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een puppy?
Je wilt absoluut niet met een andere hond thuiskomen dan dat jou verteld werd. Let dus goed op bij het bezoeken van een puppy nestje. Is alles een beetje netjes verzorgd, heb je de ouders van de pup kunnen bekijken en zijn de verkopers een beetje betrouwbaar? Dan zal het vast wel goed zitten. Ook als alle gegevens zoals een stamboom aanwezig zijn, is meestal alles in orde.

Ook bij het uitzoeken van een pup moet je met een paar dingetjes rekening houden. Als een puppy erg aanwezig is, veel bijt en de hele tijd bij jou in de buurt blijft… kan het wel eens zo zijn dat dit hondje erg dominant is. Dit hoeft niet zo te zijn, maar het zou goed kunnen! Het is dus totaal geen probleem als een pup eerst even de kat uit de boom kijkt. Dat is eigenlijk best wel schattig toch ;-).

puppy

Puppy checklist, belangrijke vragen die je jezelf nog kunt stellen:

 • Welk ras wil ik aan schaffen, dus wat voor hond?
 • Is de verblijfplaats bij de verkoper schoon?
 • Hoe reageren de pups in het algemeen op bezoek?
 • Zijn alle serieuze zaakjes, zoals inentingen, goed geregeld?
 • Klopt het ras van de pup? Niet de bedoeling dat je een ander ras mee naar huis neemt dan je van plan was.
 • Geeft de verkoper/fokker van de pup duidelijke info?
 • Betaal je niet te veel voor de pup?
 • Twijfel je? Dan is het beter om het niet te doen.

Puppy boodschappenlijstje:

 • Tuigje of halsband
 • Goede riem
 • Water- en voerbak
 • Mandje, kussen, kleedje
 • Bench, vooral in het begin een must
 • Het juiste voer
 • Beloningssnackjes
 • Poepzakjes
 • Speelgoed
 • Denkwerk spelletjes

Hoe werkt de opvoeding van een puppy?
Zodra je een pup hebt aangeschaft, zit je natuurlijk op een grote roze wolk. Cute! Na een leuke naam verzinnen, begint het echte werk. Je moet voor het schattige beestje gaan zorgen. En wat misschien nog belangrijker is, je moet zorgen voor een goede opvoeding. Het is namelijk niet echt lekker als jouw nieuwe aanwinst in huis zijn of haar behoefte doet. Je moet een pup zindelijk maken en dat heeft veel tijd en nóg meer geduld nodig. Naast het zindelijk maken is het ook belangrijk om ‘m te leren zitten, blijven en aan de lijn lopen. Je kunt ervoor kiezen om je in te schrijven voor een puppycursus. Dit is meestal één avond in de week, quality time met je hondje. Stiekem is dit best schattig en leuk om te doen.

Is een puppy kopen toch geen optie? Dan kun je nog altijd hiervoor kiezen.

Bron: LICG, Dierendokters, Doggo | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

5 reacties

 • 16 dagen geleden Jorien

  Aangezien dit een repost is en ik hier in het verleden ook al op gereageerd heb. Misschien ook handig om er bij te vermelden dat erkende fokkers vanaf 2020 verplicht in het bezit moeten zijn van het Vakbewaam certificaat - Besluit houders van dieren, hond & kat. Alleen als ze dit in bezit hebben kunnen ze zich laten registreren als erkende fokker. Zo niet, dan is het vaak een broodfokker, een oeps-nestje o.i.d.

  Als je geen ervaring hebt zou ik ten alle tijden een pup afraden. Een hond kun je trainen maar een karakter kun je niet veranderen en vaak komt dit pas naar boven na +/- 1 á 1,5 jaar. Dit is dan ook vaak de leeftijd waarop honden worden afgedankt omdat mensen geen rekening houden hiermee. Mensen maken in dit geval vaak keuzes op basis emotie en niet op basis van verstand.

  Ook hebben veel rassen erfelijke ziektes onder de leden maar daar houden mensen wijs hun mond over, want geld is natuurlijk belangrijker dan het welzijn van een dier dus word er gewoon doodleuk verder gefokt.

  Alsnog ben ik nog steeds van mening dat asielhondjes ook gewoon een goed thuis verdienen. Ik vind het dan ook erg jammer dat er nog steeds regelmatig op verschillende plekken aandacht wordt besteed voor het aanmoedigen om een pup te kopen.

 • 16 dagen geleden Surreptitious

  -Zijn de ouders getest op (erfelijke) aandoeningen?

  -Groeien de pups op in huis? In bijvoorbeeld een schuur is er veel kans dat de hond niet goed gesocialiseerd is en angstig is. Dit zie je vaak bij broodfokkers.

  -Zijn de ouders aanwezig, en hoe is hun karakter? Zijn ze sociaal en opgewekt?

  Er zijn echt veel broodfokkers tegenwoordig en er word heel vaak dezelfde dekreu gebruikt voor meerdere nesten waardoor er grote kans is op inteelt, wat uiteindelijk het hele ras kan verpesten.

  Denk goed na voor je een pup koopt, ook al zijn ze nog zo schattig. En vooral niet denken van "ik ga deze pup redden van deze broodfokker".. want hoe meer mensen zo denken, hoe meer pups er worden verkocht, hoe meer die broodfokker weer kan fokken.

  en inderdaad, het beste is adopteren uit een asiel!

 • 11 maanden geleden Soepstengel

  Adopteer een hond uit het asiel of een zwerfhondenorganisatie inderdaad.

 • 11 maanden geleden Karbonkel

  Waarom niet gewoon naar het asiel of bij een organisatie die zwerfhonden redt? Met het kopen van een pup draag je alleen maar bij aan slechte hondenfok

 • 11 maanden geleden Jorien

  Of je gaat gewoon naar een asiel en geeft een van de, helaas vele afgedankte hondjes in Nederland, een warm thuis.. 🤷🏼‍♀️

 1. 1