Lifestyle

Met deze 5 tips ga je beter om met je grootste ergernissen

Arghh, het zit allemaal even niet mee. Jouw favoriete trui zit in de was, het weer is crappy en je hebt ruzie met je ouders. Jezelf opsluiten op je kamer met genoeg lekkers om je heen, die ene serie die je aan het binge-watchen bent op Netflix en een lekker bed met veel kussens lijkt dan ook écht de ideale setting om tot rust te komen. Helaas kan dit niet altijd en moet je de deur uit. Als dit vaak voorkomt en je weet niet hoe je met deze ergernissen of woede om moet gaan, lees dan snel verder.

1.     Neem even een kleine pauze
Als je merkt dat je begint te koken vanbinnen of de ergernissen zich opstapelen, dan is het tijd om even weg te lopen en een pauze te nemen. Ga even naar een andere kamer, loop naar buiten en als je al buiten bent loop dan een blokje om. Doordat je iets anders gaat doen helpt dit je om je opnieuw te focussen en te kalmeren. Jezelf excuseren, zelfs als dit tijdens het avondeten is, kan enorm helpen bij het voorkomen van zo’n uitbarsting. Wat ook fijn is, is dat alle gemene dingen die je eigenlijk wilt zeggen alleen jij zult horen. Problem solved!

2.     Adem in, adem uit
Wanneer je een plekje hebt gevonden om af te koelen, wordt het aangeraden om ademhalingsoefeningen te doen. Deze zullen je helpen om af te koelen. Wat je dan moet doen is door je neus inademen voor 5 seconden, houd je adem vast voor 2 seconden en adem rustig uit door je mond zo’n 8 tot 10 seconden. Repeat! Door deze ademhalingsoefening kalmeert je zenuwsysteem en neemt het je gedachte weg bij de woede, omdat je moet tellen.

3.     Bekijk het van de andere kant
Zodra je in een betere mood bent, zal je hoogstwaarschijnlijk beter nadenken over het betreffende conflict. Het beste is dan om jezelf de vraag te stellen: Kan ik het van een andere kant bekijken? Door je te focussen op hoe anderen ergens tegen aan kunnen kijken en niet alleen naar jezelf, zal je helpen beter met de situatie om te gaan. Dit is de eerste stap naar het begrijpen van de persoon die jou van streek heeft gemaakt.

4.     Probeer het uit te praten… of wacht hier nog even mee
Het ligt helemaal aan de situatie of je iets moet uitpraten of niet. Soms vertellen we dingen om onze eigen schuld te sussen, waarbij we niet nadenken over de impact bij anderen. Denk goed na zodra je bijvoorbeeld je moeder weer tegen het lijf loopt na een hevige discussie. Wat ga je vertellen, is het eigenlijk wel slim om er al over te praten en wat zal het eindresultaat van zo’n gesprek zijn? Bedenk je dus eerst of het een goed plan is, voordat je het misschien nog erger maakt.

5.     Neem verantwoordelijkheid
Ben je klaar om de ruzie of ergernissen uit te praten, wees dan voorbereid en neem de volledige verantwoordelijkheid voor de onaardige dingen die je zelf hebt uitgesproken. Laat weten wat er op dat moment in je omging en waar je je aan stoorde. Zo kun je er samen uitkomen en hoor je elkaars versie aan. Toon ook begrip aan de ander en denk niet alleen maar aan jezelf, zo kom je een stuk verder!

Mocht het je nu nog niet lekker zitten allemaal, en blijf je een hekel hebben aan bijvoorbeeld familiebezoekjes… probeer de ademhalingsoefening nog een keertje. En als niks helpt, bedenk je dan dat familiebezoekjes niet voor eeuwig duren. 🙂 

Bron: Refinery29, Mayo Clinic, Live About | Beeld: iStock