Lifestyle

10 essentiële tips die jij nodig hebt voor als je op jezelf gaat wonen

1

Je bent opgegroeid bij je ouders of verzorgers, en je hebt jarenlang kunnen genieten van eten dat voor jou werd gemaakt. Je kleding werd gewassen en je had geen kosten van het huis als gas, water en licht. Een heerlijk gevoel en eigenlijk sta je er niet bij stil als je nooit op jezelf hebt gewoond. Uiteindelijk wil jij toch zelfstandig worden en op jezelf wonen. Wij geven jou wat essentiële tips voor als je dan eindelijk uit huis gaat.

1. Spaar voor je uitzet
Probeer in de tijd dat je nog bij je ouders woont alvast elke maand wat geld opzij te zetten. Hiervan kan jij je uitzet deels of zelfs helemaal betalen. Het is zonde om er op het laatste moment achter te komen dat je geen meubels kan kopen, omdat je geen geld hebt.

2. Overzicht inkomsten en uitgaven maken
Maak elke maand een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo kun jij zien wat je over houdt en of jij bijvoorbeeld wat extra kleding kan kopen deze maand.

3. Koop sommige spullen via marktplaats of de kringloop
Vaak hebben mensen hun vooroordeel klaar over meubels bij de kringloop of via Marktplaats. De spullen zijn oud, vies, verrot en veel gebruikt. Toch als je goed rondkijkt zijn er altijd wel hele toffe vintage spullen te vinden, vooral bij de kringloop. Het is een stuk goedkoper en je hebt vaker iets unieks. Het is toch saai om allemaal hetzelfde interieur van de Ikea te hebben? Heb jij een kleine studentenkamer en wil je weten hoe je dit moet inrichten, zodat je kamer ruimer lijkt? Klik hier voor een uitgebreid artikel hierover met verschillende tips.

4. Verzekeringen, contracten, huur
Vroeger regelde je ouders alles qua verzekeringen, contracten, huur, internet, stroom en nog veel meer. Nu sta jij er zelf voor en is het dus belangrijk dat je alles weet over deze  zaken. Laat je vader alles goed uitleggen of vraag het anders aan een leraar of een vriend die al op zichzelf woont.

5. Wijzig je adres
Ja we weten het, je moet aan alles denken. Een van de belangrijkste dingen is je adres. Je woont immers niet meer bij je oude vertrouwde huis en de post voor jou moet dan ook bij je nieuwe huis belanden. In het begin zal je de post nog bij je ouders laten bezorgen, maar uiteindelijk wil jij toch direct je eigen bestellingen en post ontvangen.

studenten woning6. Maak geen overhaaste beslissingen
Bij het zoeken van een kamer is het belangrijk om goed na te denken en niet overhaaste beslissingen te maken. Wil jij helemaal alleen wonen of zie jij liever mensen op je heen als je gaat ontbijten? Zo ja, kijk dan eerst of de huisgenoten jouw types zijn. Als jij bijvoorbeeld een feestbeest bent, maar je huisgenoten willen elke avond op tijd slapen zorgt dit natuurlijk voor irritaties en ergernissen. Klik hier voor een artikel waarin wij tips geven over hoe jij zo vredig mogelijk samenwoont met huisgenoten. 

7. Boodschappen
Als student groeit het geld je niet op de rug en kun je al helemaal niet elke dag eten bestellen. Als jij nog niet kan koken is dit misschien een handige oplossing, maar het gaat je echt heel veel geld kosten op termijn. Doe daarom een aantal keer per week boodschappen en ga zelf koken.

8. Leer van te voren koken
Probeer als je thuis woont bij je ouders af en toe eens mee te kijken met je moeder of vader als zij koken. Vraag dingen die je niet weet en kook eens zelf. Het is toch wel belangrijk om in ieder geval de basis te kennen, voordat je er helemaal zelf voorstaat. Een andere optie is natuurlijk via Youtube te leren koken of gewoon eens te bladeren in een kookbook en een recept te volgen. Klik hier bijvoorbeeld voor een kookbook met lekkere en snel klaargemaakte gerechten.

9. Sprokkel spullen bij elkaar van familie
Naast het kopen van spullen bij de kringloop of Ikea heb je vast familie met interieur dat ze niet meer gebruiken. Sommige dingen staan op zolder zonder reden of in de schuur. Vraag daarom eens rond in je familie en vrienden kring of ze nog spullen hebben die ze liever kwijt dan rijk zijn. Het scheelt jou namelijk weer geld!

10. Zorg voor een koffertje
De meeste studenten gaan in het weekend naar hun ouders en moeten dan ook weer veel spullen mee sjouwen. Denk aan vuile was en op de terugweg misschien wat boodschapjes. Zorg daarom voor een koffertje waar je de hoognodige spullen in kunt meenemen. 

Bron: Moveria.nl / Jongin.nl
Beeld: Istock

Lees ook: Scoor nu je meubels cheap met de Fonq kortingscode!

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 3 maanden geleden Stefanie3103

    Thanks voor alle tips. Ik ben nu 2 maanden op kamers voor mij studie en heb veel gekocht bij de kringloopwinkels in mijn stad. Ook vond ik deze website https://onlinekringloopwinkel.nl/

  1. 1