Zo zoek je de rust op in een studentenhuis

Lifestyle door Rochèll

Als je thuis komt duik jij het liefst zo snel mogelijk onder de dekens om lekker in je eentje een boek te lezen. Sociaal contact hoeft voor jou niet, want jij vindt niks lekkerder dan gewoon op jezelf te zijn. Als je gaat studeren en waarschijnlijk een huis moet delen, kan dat wel een klein aandachtspuntje zijn. Ben jij een teruggetrokken persoon en ga je op kamers? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker.

Laten we het volgende als eerst even duidelijk hebben: als jij introvert bent betekent dat niet dat je geen sociale vaardigheden hebt. Een introvert leeft af en toe wat meer in zijn eigen wereldje en kan alles wat er om zich heen gebeurt daarom veel makkelijker afsluiten. Als introvert sta je niet graag op de voorgrond, maar bekijk je alles liever van een afstandje. Je hebt geen hekel aan sociaal contact, maar hebt liever of een goed gesprek dan small talk. Kletsen over ditjes en datjes kost jou te veel energie en tijd, en dat geeft helemaal niks. Maar soms kan het ook lastig zijn om zo teruggetrokken te zijn. Na veel contact heb je gewoon even tijd voor jezelf nodig, ook als je in een gedeeld huis woont.

1. Houd een routine bij
Soms kun je de angst ervaren om naar gemeenschappelijke ruimtes te gaan. Misschien raak je wel in een gesprek verstrengeld en kom je daardoor in de knoop met de tijden. Om die angst kwijt te raken is het een idee om een tijd voor jezelf vast te stellen, bijvoorbeeld voor in de ochtend, waarop je naar de keuken gaat om ontbijt te eten. Je kijkt niet eerst of er iemand is, maar gaat op het geplande tijdstipt naar de keuken om je ontbijt op te eten. En zo doe je dat met alles eigenlijk, zodat je een vaste routine krijgt.
2. Houd rekening tijdens je zoektocht
Het is verstandig om goed op te letten tijdens je zoektocht naar een kamer. Zie je een advertentie voorbij komen met de tekst: “We houden ervan om samen te koken en houden geregeld huisavondjes!”? Dan is het misschien beter om niet op deze oproep te reageren. Als je een hospiteeravond hebt kun je er meestal gelijk al achter komen of je in het huis past. Geef gewoon aan dat je graag op jezelf bent, want er zijn genoeg studentenhuizen of gedeelde woningen waarin jij niet de enige bent met die wens.

3. Weet hoe je een gesprek eindigt
Het is heus niet asociaal als je een gesprek moet eindigen omdat je ergens anders mee bezig moet, maar pak dit wel tactisch aan. Zeg niet opeens ‘ik moet gaan’, maar probeer het subtiel te brengen. “Wow, is het al zo laat! Sorry, ik had helemaal niet op de tijd gelet… Ik moet helaas nog even wat werk afmaken.” Klinkt al heel anders, niet? Vaak hebben we het gevoel dat mensen onze tijd verdienen, maar soms verdien je die tijd ook gewoon zelf.

4. Maak een fijne eigen plek
Zorg ervoor dat jij je 100% op je gemak voelt op je eigen kamer. Kies voor een prettige inrichting, waardoor het helemaal je eigen plekje wordt. Een plekje waar je kunt werken, ontspanning kunt vinden en jezelf kunt zijn.

5. Vind een andere plek om te werken
Natuurlijk kun je niet van je huisgenoten verwachten dat ze altijd rekening met je blijven houden. Zoek daarom een andere plek waar jij ook goed kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek, het park of andere plekken waar je je af kunt sluiten.

Bronnen: metro.co.uk, domain.com, reddit.com | Beeld: iStock