Lifestyle

10 vakantie tips die je móet weten als je alleen op vakantie gaat

Hier heb je al maanden, misschien wel jaren naar uitgekeken: in je uppie op vakantie. Met een grote backpack op je rug zwerf je door de bergen of je relaxt hem op het strand. Tijdens deze vakantie ontmoet je de tofste mensen en heb je de tijd van je leven. Toch vergt het enige voorbereiding, want je kunt niet als een kip zonder kop de wijde wereld intrekken. Gelukkig weet Girlscene precies waar je nog aan moet denken. Lees je mee?

1. Kies een bestemming waar je hartje sneller van gaat kloppen
Wat is echt jouw droombestemming? Fantaseer je altijd al van backpacken in Thailand of van die prachtige stranden op de Bahama’s? Waar krijg je pas écht kippenvel van? Volg je hart, want dan komt dat wel goed. 

2. Leg niks honderd procent vast
Je gaat op avontuur en dan weet je nooit precies hoe het verloopt. Misschien is het op de ene plek wel zo ontzettend leuk, dat je nog een dagje extra wil overnachten. Wat dacht je van vakantievrienden? Deze zijn zo gemaakt en het zou zomaar kunnen dat de plannen dan van het een op het andere moment wijzigen. Natuurlijk is het verstandig om een paar dingen vast te leggen, maar plan het zo, dat je nog genoeg vrijheid hebt. 

3. Groepsreis
Heb je nog niks geboekt en vind je wel erg spannend om helemaal alleen op sjouw te gaan? Dan kun je overwegen om een groepsreis te boeken. Ideaal om vrienden voor het leven te maken, zodat je toch niet helemaal alleen bent. Bij Mambo, TUI of Simi-reizen worden verschillende groepsreizen aangeboden voor verschillende leeftijdscategorieën.  

4. Kijk goed van te voren wat je wel en niet mee moet nemen
Als je met een groep op vakantie gaat, dan verdeel je alle spullen. De ene vriendin neemt een föhn mee en de ander een fles shampoo. Ideaal. Helaas moet je nu zelf voor al deze spullen zorgen, dus de gouden tip is: neem geen onnodige spullen mee. Als je al een overnachting hebt geboekt, is het handig om te informeren wat er bij de prijs inbegrepen zit. Toch wel fijn als je die stapel handdoeken thuis kunt laten. 

reizen alleen

5. Laat iemand weten waar je uithangt
Wat je zeker niet moet vergeten, is om een thuisblijver te laten weten waar je uithangt gedurende de reis. Als je al een aantal overnachtingen hebt geboekt, is het zeker slim om deze door te geven aan familie of vrienden. Je weet natuurlijk nooit wat er kan gebeuren, dus dan zijn er altijd een paar mensen die weten in welke hoek ze moeten zoeken. Ook als je ’s avonds op stap gaat, is het slim om aan iemand te laten weten waar je uithangt. 

6. genoeg geld
Als je alleen op pad gaat, dan moet je zeker weten dat je genoeg geld bij je hebt, of achter de hand hebt. Er is niemand waar je even snel een paar tientjes van kunt lenen. Zoek ook goed uit met wat voor een geld ze betalen in het land waar je vakantie gaat vieren. Hoeveel is het waard vergeleken met de euro? Zo voorkom je dat de locals een spelletje met je gaan spelen. Dat moet je natuurlijk niet hebben. 

7. Boek een hostel
Ben je een gezelligheidsdier? Dan raden wij je aan om je hotel om te ruilen voor een hostel. Je ligt dan met meerdere personen op een kamer en vaak zitten deze mensen in hetzelfde schuitje als jij. Perfect om nieuwe vrienden te maken. Daarnaast is het ook nog een stuk goedkoper, dus een win-winsituatie. Oh ja, hostels zijn echt niet allemaal vies en grijs, zoals je misschien in gedachte hebt, dus het is zeker een aanrader. 

8. Ken de buurten
Als meisje in je uppie de wijde wereld intrekken, is niet overal en altijd verantwoord. Zoek goed uit in welke buurten je beter niet alleen rond moet lopen en welke juist wel. Als je in de buurt blijft van de toeristische trekpleisters, zit je altijd goed. Natuurlijk is het leuk om juist de minder toeristische dingen te bezoeken. Dat kan natuurlijk, maar dan is het wel slim om een paar van je nieuwe vrienden mee te nemen.

9. Gun jezelf die eerste dag om bij te komen
Je bent aangekomen op de bestemming en natuurlijk wil je het liefst alle kanten op rennen, omdat je meteen van alles wil zien. Onze tip is om echt even rustig aan te doen. Wen aan de omgeving en ga alvast op je gemak uitzoeken wat je kunt doen en waar het allemaal is. Haasten is natuurlijk niet wat jij verstaat onder ‘vakantie’.  

10. Zorg dat je goed verzekerd bent
Er kan veel gebeuren tijdens je trip, dus dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen: sluit een verzekering af. Het geeft niet alleen een veilig gevoel, maar voorkomt ook dat jij straks misschien wel met de gebakken peren zit. De vlucht die niet doorgaat en je telefoon die gestolen wordt, het kan allemaal gebeuren. 

Beeld: iStock | Bron: ANWB.nl, skyscanner.nl, momondo.nl

Must reads 👀