Lifestyle

Deze 10 herkenbare momenten maakte jij vroeger mee op je verjaardag

Elk jaar ben je jarig en dat betekent dat jij elk jaar even in het middelpunt staat van de belangstelling. Er komt familie op bezoek en je krijgt cadeautjes. Erg gezellig, want meestal blijft de familie ook eten. Tegenwoordig vind jij je verjaardag niet meer heel bijzonder, maar vroeger als kind voelde jij je een prinses. Je maakte gedurende deze dag dan ook heel veel dingen mee. Wij hebben deze situaties weer eventjes op een rijtje gezet.

1. Een cadeautje krijgen dat je niet leuk vond
Als mensen vroegen wat jij wilde voor je verjaardag was het antwoord vaak: poppen, barbies of een prinsessenjurk. Soms kreeg je ineens een wereldatlas en dan dacht je even bij jezelf: ‘huh, wat heb ik hieraan’? Dit durfde jij natuurlijk niet in het echt te zeggen, dus zei je maar dat je het super leuk vond.

2. Samen de kaarsjes uitblazen
Omdat jij de jarige was mocht jij altijd de kaarsjes uitblazen. Vaak lukte het jou niet alleen en moest je vader of neefje meehelpen met blazen. Als de kaarsjes eindelijk uit waren werd er vol enthousiasme geklapt, omdat het eindelijk was gelukt. Voor jou was dit dan ook een hele grote prestatie en je voelde je enorm trots.

3. Er werd altijd voor jou gezongen
Jij mocht altijd op de tafel staan en iedereen stond er om heen. Ze begonnen luidkeels voor jou te zingen en op de basisschool werden er zelfs liedjes in verschillende talen gezongen. Ken je Hanky Panky Shanghai nog? Of bonne fette a toi?

4. De juffen en meesters trakteren
Als kind op de basisschool moest jij altijd naast het trakteren van je klas, langs de juffen en meesters gaan met een traktatie. Je kocht altijd een hele bende Snickers of zakjes chips, zodat iedereen genoeg had. Die docenten hadden altijd veel lekkers te eten door de vele kinderen die elke week jarig waren.

5. Je voelde je een prinses
Je kreeg op je verjaardag cadeautjes, iedereen ging voor jou zingen en je kreeg op school een speciaal versierde kroon op. Iedereen mocht weten dat jij jarig was. Deze dag voelde speciaal voor jou. Het hele jaar verheugde jij je op deze dag en je voelde je een echte prinses.

6. Vroeger wakker zijn
Doordat jij je de hele week al verheugde op je verjaardag kon je die nacht ervoor niet goed slapen en werd jij vroeg in de ochtend alweer wakker. Je liep dan stiekem naar beneden om te kijken of alles al was versierd.

7. Je kreeg een speciaal nieuw setje kleren
Je moeder of vader koos altijd de kleding uit die jij de volgende dag aandeed, maar voor je verjaardag mocht je zelf een kledingsetje uitkiezen. Dit werd vaak een feestelijk jurkje waarin jij je helemaal jarig voelde.

8. Er mochten maximaal 2 kinderen mee de klassen rond
Als jou verjaardag op een doordeweekse dag viel dan mocht jij natuurlijk de klassen rond. Helaas mochten er maximaal 2 andere kinderen mee om jou te helpen. Dit was altijd een hele lastige keuze en sommige kinderen waren dan diep teleurgesteld dat jij hen niet had uitgekozen.

9. Iedereen wilde naast jou zitten
Een basisschooldag begon vaak in de kring en dan werd er al snel geroepen dat jij de jarige was die dag. Iedereen had daar bewondering voor en je was even de populairste van de klas. Iedereen wilde immers naast je zitten en horen wat je allemaal gekregen had.

10. Je mocht kiezen wat je ging doen met je kinderfeestje
En de laatste maar het aller-leukste aan jarig zijn was toch wel je eigen kinderfeestje. Jij mocht bepalen wat je ging doen en wie jij ging uitnodigen. Elk jaar deed jij iets anders. Soms deed jij een verkleedpartijtje waarbij iedereen verkleed moest en er werden allerlei activiteiten gedaan. Denk aan spijkerpoepen, koekhappen, dansen en cakejes versieren. Ooh ja en niet te vergeten: aan het einde van de dag kreeg iedereen een zakje met snoepjes mee. Er werd dan vaak op het laatste moment nog geruild met snoepjes of pennen die erin zaten. De een had een groene pen en vond het bijvoorbeeld niet eerlijk dat de ander wel een roze pen had. Wat waren we toch kinderachtig hè.. maar dat mag ook als kind.

Beeld: iStock