Health

Wanneer heb je last van koorts? Zo herken je de symptomen

Je voelt je al de hele dag niet zo lekker en wordt met de minuut zieker. Thuis besluit je toch even je temperatuur te meten en ja hoor: je hebt koorts. Nu kun je dat dagje shoppen met je bestie morgen wel vergeten… Maar waarom krijgen we eigenlijk koorts? En hoe komen we er weer zo snel mogelijk vanaf? Je lees het in dit artikel.

Koorts
Wanneer je last hebt van koorts dan heb je allemaal verschillende klachten en voel je je vaak erg zwak. Koorts hoort vaak bij een verkoudheid, griep of buikgriep en gaat vanzelf weer over. Dat is niet zo vreemd, want koorts is de natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. De koorts helpt om deze te bestrijden. Door de hoge temperatuur kunnen bacteriën of virussen minder goed groeien. Daarnaast zorgt koorts ervoor dat bacteriën zich niet goed kunnen voeden in ons lichaam. Bacteriën leven namelijk van glucose, een stof die ons lichaam gebruikt voor energie. Koorts is dus eigenlijk een soort medicijn van je lichaam.

Koorts wordt dus in de meeste gevallen veroorzaakt doordat bacteriën of virussen het lichaam binnendringen. Andere oorzaken van koorts zijn: extreme inspanningen, allergische reacties, kanker, hormoonaandoeningen, auto-immuunziekten en medicijnen. Je kan koorts verminderen door bijvoorbeeld een griepprik te halen. Toch een griepje te pakken? Zo versla je hem.

Verhoging of koorts?
Koorts is natuurlijk iets waar we nooit blij mee zijn. Maar wanneer hebben we eigenlijk koorts? Normaal gesproken ligt je lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37,5 graden. Bij deze temperatuur werkt je lichaam zoals het moet. Wanneer je lichaamstemperatuur hoger is dan 37,5 graden, maar onder de 38 graden blijft, spreken we van een verhoging. Je hebt koorts wanneer je lichaamstemperatuur meer dan 38 graden is.

koorts verkoudheid griepprikSymptomen koorts
Hoewel een hoge temperatuur gevaarlijk kan zijn, zegt het verder niets over hoe ziek je bent. Maar hoe weet je nu dat je koorts hebt en niet alleen een vervelende verkoudheid?

Wanneer je koorts hebt heb je last van déze symptomen:
– Koude rillingen
– Warm voorhoofd
– Koude voeten
– IJlen
– Zweten
– Uitdroging
– Klappertanden

Koorts meten
Weet je niet zeker of je koorts hebt? Dan kun je dit thuis heel eenvoudig checken, je hoeft hiervoor niet naar een huisarts. Allereerst kan je vragen of iemand anders aan je voorhoofd voelt, maar wanneer je zeker wil zijn kun je beter een thermometer gebruiken. Vaak wordt er gekozen voor een oor thermometer. Je hoeft echt niet meerdere keren per dag je temperatuur op te meten. Eén keer per dag is voldoende.

Zo kom je ervan af
Koorts is niet iets waar je binnen een paar uur vanaf komt. Bij koorts is vooral rust belangrijk. Dat wordt dus een dagje spijbelen van school of werk. 😉 Een medicijn is niet nodig bij koorts. Heb je toch veel last van de koorts? Kies dan voor een aspirine of ibuprofen. Deze hebben naast een pijnstillend effect ook een koortswerend- en ontstekingsremmend effect. Ook een griepprik kan ervoor zorgen dat je minder vaak last hebt van koorts.

Wanneer naar de dokter?
Gaat de koorts niet over en is hij rond de 41 graden? Dan is het verstandig om even een bezoekje aan de huisarts te brengen. Waarschijnlijk is er dan meer aan de hand, wat uitgezocht moet worden. Neem ook even contact op met de huisarts wanneer je kortademig wordt of weinig naar het toilet gaat.

Bron: Gezondheidsnet, Dokter Dokter | Beeld: iStock

Must reads 👀