Lifestyle

Zo houd jij je goede voornemens wél vol

Op een of andere manier hebben we allemaal het gevoel dat we in het nieuwe jaar echt een beter mens moeten worden. We spreken massaal goede voornemens met onszelf af. Vaker sporten, gezonder eten, minder geld uitgeven en ga zo maar door. Goed hoor, dat we onszelf zo’n doel voor ogen nemen. Maar waarom doen we dat alleen in het nieuwe jaar? En waarom houden we ze nooit langer vol dan twee weken?

Ook jij hebt waarschijnlijk wel eens een goede voornemens gehad. Misschien wilde je dit jaar echt weer eens gebruik gaan maken van je sportschool abonnement. Of je wilde stoppen met roken. Of het doel was om iedere maand maximaal drie keer uit te gaan, in plaats van zes. In ieder geval: we maken al die goede voornemens wel, maar ze daadwerkelijk realiseren? Dat doen we een stuk minder vaak.

Meestal roepen mensen maar wat als ze gevraagd wordt naar wat hun nieuwe voornemens zijn. Ze nemen een beetje de standaard voornemens over, en dat is waar het al mis gaat. Als je een goede voornemen vol wilt houden, dan is het je aangeraden om goed voor jezelf te bedenken wat je wilt bereiken. Je moet het dan ook doen omdat je het zelf wil, en niet voor iemand anders. Anders is de motivatie ver te zoeken.

Kleine veranderingen
Veranderingen hoeven niet per se groot te zijn. Er zijn ook kleine dingen die je kunt veranderen, zoals niet meer te laat komen, of beter gaan plannen. En bedenk daarbij nog een keer: waarom kan ik hier alleen maar mee beginnen in het nieuwe jaar? Je kunt ook nu beginnen, en eigenlijk was het nóg beter geweest als je gisteren al was begonnen.
Doel bedenken
Pak een blaadje en schrijf voor jezelf op wat je doel wordt. Denk na over op welk gebied je wilt groeien, over wat je nou echt zou willen bereiken, en over de meest standaard dingen. Bijvoorbeeld op gebied van werk, liefde en relaties.

Neem een duidelijk doel voor ogen. Spreek niet alleen met jezelf af dat je wilt gaan sparen voor een nieuwe laptop, maar maak het concreter: ik wil voor 1 mei het geld voor een nieuwe laptop bij elkaar hebben gespaard.

Blijf realistisch
Maar, maak het niet te gek. Je begrijpt zelf natuurlijk ook wel dat het belangrijk is om je doelen realistisch te houden. Als je dat niet doet, en je bereikt je doel niet, dan ga je de volgende keer echt niet nog een keer aan een goede voornemen beginnen. Overdrijven werkt demotiverend, dus zorg ervoor dat je doel ook echt haalbaar is.

Nog iets wat je echt kan helpen: beloon jezelf. Spreek met jezelf af dat je dat prachtige paar schoenen mag kopen als je op 1 maart vijf kilo bent afgevallen. Zo heb je het gevoel dat je naast voor resultaat, ook nog echt ergens voor werkt. We zijn soms namelijk materialistischer dan we zelf denken.

Onthoud: goede voornemens hoef je niet alleen te starten in het nieuwe jaar. Die overgang van 31 december op 1 januari maakt je echt geen ander mens, dus begin liever zo snel als je kan. En, had jij nog goede voornemens voor dit jaar?

 

Bronnen: fem-fem | Beeld: iStock