Food

Aha! Dáárom zit er dus een gaatje in het stokje van een lolly

1

Als kind at je ze waarschijnlijk vaker dan nu, maar een lolly is op z'n tijd hartstikke lekker. Het is je vast weleens opgevallen dat er een gaatje in het stokje van de lolly zit. Hands up als je er vroeger ook altijd doorheen ging blazen als je de lolly op had ;-). Maar dat gaatje zit er niet voor niks!

Je hebt er misschien nog nooit over nagedacht of misschien vraag je jezelf dit al jaren af: waarom is het stokje van een lolly hol en waarom zit er een gaatje in? Het is niet voor niks dat het lollystokje zo is ontworpen en we leggen je haarfijn uit waarom. 

Stevig op zijn plek
Guess what: een lolly zou niet eens kunnen bestaan zonder het gaatje! Dankzij het gaatje blijft de lolly op het stokje zitten. Het gaatje voorkomt dat de gesmolten substantie tijdens het productieproces van het stokje kan vallen. Het bolletje blijft dankzij het gaatje stevig op zijn plek zitten. Dat is ook nog eens veilig, want anders zou de lolly snel van zijn stokje gaan als je er op beet (en dat doen we allemaal weleens). Maar goed dat het gaatje er is, want anders zou het bolletje in één keer in je keel kunnen schieten!

Verstikking voorkomen
Dat zijn niet de enige functies van het gaatje. Mocht je het lollystokje per ongeluk inslikken (je weet maar nooit), dan zorgt het gaatje ervoor dat je niet stikt. Het gaatje werkt namelijk als luchtgaatje waardoor je kunt blijven ademen totdat de ambulance er is. 

Best wel handig, dat gaatje!

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 3 maanden geleden Julia.lovee

    Wowww dat heb ik dus altijd al willen weten! Aaahh wat heb ik nu zin in een lolly 🤤

  1. 1