Beauty

Nooit meer een miskoop: namaak make-up herkennen doe je zo

De populariteit van bijvoorbeeld Kylie Jenner lipkits en Huda Beauty palettes reist de pan uit, wat tot gevolg heeft dat ze veel worden nagemaakt. Het bestellen uit Amerika is duur en kost veel tijd, daarom koop jij jouw Kylie liquid lipstick via Marktplaats. Lekker makkelijk, denk je. Als de producten eenmaal binnen zijn blijkt de formule totaal anders dan de originele, is dit een namaakproduct? Om voortaan dit soort miskopen te voorkomen hebben wij een aantal tips voor je, nep make-up herkennen doe je zo!

We bestellen steeds meer via internet en daardoor hebben we het product pas in handen als we het al betaald hebben. Online bestellen is vaak de enige manier om aan exclusieve cosmetica te komen. Helaas wordt er veel nagemaakt en verkocht alsof het originele producten zijn. We hebben het hier niet over dupes van bekende producten (zoals W7), maar over exacte kopieën van merken als NARS, MAC, Too Faced, Urban Decay, Kylie Cosmetics, Fenty Beauty en Huda Beauty.

Als jij het product bestelt om het als decoratie te gebruiken is er geen probleem. Wij raden je af deze namaakproducten écht te gebruiken. Je hebt namelijk geen idee wat er in zit en hoe het is gemaakt, dit kan gevaarlijk zijn. Wees hier voorzichtig mee! Hieronder vind je een aantal manieren om namaakproducten te herkennen.
Vertrouw je gevoel
Dit klinkt natuurlijk heel cheesy, maar het is heel simpel. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook zo. Een Jeffree Star lipstick voor €4,50 of een Anastasia GlowKit voor €9,50 is gewoon niet realistisch. Alleen namaakproducten worden voor dit soort stuntprijzen verkocht. Als er bij jou alarmbellen gaan rinkelen kun je het beter niet kopen.

Controleer de spelling
De producttekst wordt vaak gekopieerd van de officiële site, maar de rest van de site (of tekst) niet. Staat de webshop vol spel- en grammaticafouten? Dan is de kans groot dat jij met een fraudeur te maken hebt. Hetzelfde geldt voor teksten op Marktplaats of United Wardrobe. Als het niet professioneel overkomt, dan kun je het beter laten gaan.

Check de reviews
Gebruik het liefste betrouwbare webshops waar jij fijne ervaringen mee hebt of die je zijn aangeraden. Als je ergens voor het eerst bestelt, check dan altijd de reviews. Consumenten zijn goudeerlijk en daar maak jij gebruik van. Als de producten tegenvallen zal je dat ongetwijfeld teruglezen.

Kijk of de producten bestaan
De namakers zijn er creatief en fantasierijk. Zie je op Ebay en geweldige MAC-collectie die je nog nooit eerder hebt gezien? Kijk dan uit. Er staan genoeg ‘verzonnen’ make-upproducten op het internet die nooit uitgebracht zijn door de echte merken. Google even of dat geweldige product echt bestaat voordat jij het in alle enthousiasme bestelt.

Contact de verkoper
Als jij zo je twijfels hebt bij het product, neem dan even contact op met de verkoper. Krijg je vriendelijk en duidelijk antwoord op je vragen? Dan kan je ervan uitgaan dat het een betrouwbare verkoper is. Koop het product niet als de verkoper in gebrekkig Nederlands (of Engels) antwoordt en heel onduidelijk is. Als een verkoper bijvoorbeeld een Naked palette verkoopt omdat ze ‘het toch niet gebruikt’, vraag dan even naar het bonnetje.

Inspecteer het logo
Het logo is altijd een dingetje, een logo mag namelijk nooit exact worden nagemaakt. Ook al is het een klein detail, het logo van namaakproducten verschilt meestal van het echte. Deze tip kan je alleen toepassen als de foto’s van de verkoper zijn of als je het product in het echt kan bekijken. De foto’s op webshops zijn namelijk vaak overgenomen van de originele site.

Bron: esthetichealth.nl, instyle.com, popsugar.com | Beeld: iStock

Must reads 👀