News

Let op: er rijden geen bussen op déze datum

Moet jij aankomende week naar school, stage of je werk? En moet je hiervoor een bus nemen? Dan hebben we wat minder leuk nieuws op de tweede dag van het nieuwe jaar. Deze week gaan namelijk de bussen in een groot deel van Nederland staken. Nooo! Lees snel verder voor alle details rondom de staking.

Staking
Moet jij aanstaande donderdag (4 januari) met de bus ergens naartoe? Let dan goed op: op veel plekken rijden er donderdag geen bussen.

De chauffeurs zijn het zat dat ze niet genoeg pauze krijgen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat ze hun pauze moeten opofferen om de bussen via het juiste schema te laten rijden. Onder het mom van: ‘Ik ben geen coureur, maar een buschauffeur’, strijden de buschauffeurs voor een betere cao en betere werkomstandigheden.

Weinig pauze
“Als mensen op vakantie gaan wordt aangeraden om na twee uur rijden even te rusten. Die richtlijnen gelden totaal niet voor professionele bestuurders. Wij zitten vier uur onafgebroken achter het stuur. Tijd voor een korte pauze of sanitaire stop is er niet. Op veel eindpunten ontbreekt zelfs een toilet’’, zegt een chauffeur.

Ook de vakbond heeft een duidelijke mening: “Vervoersbedrijven willen hier niets aan veranderen. Dat vinden wij onbegrijpelijk. Nu worden aansluitingen niet gehaald en vallen er zelfs ritten uit door een tekort aan buschauffeurs. Dat zorgt voor onbegrip en irritatie bij reizigers én de buschauffeurs’’.

Woon je in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag dan heb je geluk, daar doen de chauffeurs namelijk niet mee met de staking. Moet je toch met de bus aanstaande donderdag? Check dan eerst online of jouw bus wel rijdt. Better safe than sorry. 😉

Bron: AD.nl, RTV Noord, De Gelderlander | Beeld: iStock

Must reads 👀