Beauty

Verslaafd aan lippenbalsem? Zo kom je er vanaf

Smeer jij jouw lippen elke dag minstens tien keer in met een dikke laag lippenbalsem? En is er no way dat jij de deur uitgaat zonder één (of twee, of drie) lippenbalsem in je tas? Ai… Dan ben je waarschijnlijk verslaafd aan lippenbalsem. Wist je dat het smeren van lippenbalsem helemaal niet helpt tegen droge lippen? Het wordt juist nóg erger. In dit artikel geven we je zeven tips om te stoppen met smeren.

Lippenbalsem
Vooral in de koude wintermaanden zijn we geneigd om naar een lippenbalsem te grijpen. Maar flink smeren met je favo lippenbalsem is helemaal niet goed voor je lippen. Door veel lippenbalsem te gebruiken worden je lippen zelfs extra droog. Het aanbrengen van lippenbalsem zit vooral tussen je oren. 

Verslaving
Maar waarom werkt het dan niet? Om dit te snappen is het belangrijk te weten hoe je lippen werken. Onze lippen zijn opgebouwd uit verschillende huidcellen en hebben een cyclus van ongeveer 28 dagen. Dit houdt in dat de huid op je lippen elke 28 dagen vernieuwd wordt. Wanneer je tussendoor met lippenbalsem in de weer gaat, dan wordt dit proces verstoord. De balsem verstopt namelijk de huidcellen waardoor ze niet weg kunnen en zich niet kunnen vernieuwen. 

Stoppen met smeren lijkt dus een logische oplossing, maar alleen dat is niet genoeg. Wanneer je stopt met het aanbrengen van lippenbalsem moet het vernieuwingsproces namelijk weer op gang komen. Na het gebruiken van lippenbalsem gaat dit extra langzaam waardoor je lippen droger worden. Omdat je in de tussentijd natuurlijk niet met droge lippen rond wil lopen grijp je naar een balsem, wat je lippen uiteindelijk wéér droog maakt. Je snapt, het is een cyclus die zich blijft herhalen en zorgt dat je uiteindelijk zelfs verslaafd raakt. Ben jij bang dat je verslaafd bent aan lippenbalsem? Check dan snel dit artikel. 

Stappenplan
Wil jij van je verslaving af? Volg dan de volgende zeven stappen.

Stap 1: Stop met smeren
De meest voor de hand liggende stap is om te stoppen met smeren en het natuurlijke proces zijn werk te laten doen. Je hoeft echt niet meteen cold turkey te stoppen, bouw het gewoon langzaam af. Spreek een tijdslimiet met jezelf af, bijvoorbeeld elk uur. Merk je dat dit goed gaat, stap dan over naar twee uur enzovoorts. Toch is de verslaving niet alleen lichamelijk, maar ook deels psychisch. Hier vind je daar meer informatie over.

Stap 2: Drink water
Om je lippen zo gehydrateerd mogelijk te houden is het belangrijk dat je veel water drinkt. Dit voorkomt dat je lippen droog worden. Door dit handige trucje weet je altijd hoeveel water je moet drinken.

Stap 3: Stop met het likken aan je lippen
Voorkom dat je aan je lippen gaat likken, hiermee maak je ze namelijk extra droog.

Stap 4: Let op wat je eet
Het is niet alleen belangrijk om op te letten wat je drinkt, maar ook je eetgewoontes kunnen een verschil maken. Zure of plakkerige snoepjes zijn niet alleen slecht voor je tanden, maar ook voor je lippen. Ook eten met veel zout kun je beter even niet nemen wanneer je lippen droog zijn.

Stap 5: Draag geen matte lippenstift
Matte lippenstift staat erom bekend super lang te blijven zitten vanwege zijn uitdrogende formule. Fijn wanneer je op zoek bent naar een lippenstift die de hele dag on fleek is, maar minder wanneer je last hebt van droge lippen.

Stap 6: Smeer met mate
Dagelijks meerdere malen smeren met lippenbalsem is not done, maar zo nu en dan een balsem gebruiken is niet erg. Kies alleen liever niet voor een balsem met een verkoelend effect, deze geeft je hersenen een seintje om extra veel te gaan smeren. Ook is het belangrijk om in de zomer een balsem te gebruiken met SPF om te voorkomen dat je lippen verbranden. Af en toe smeren is dus oké, maar don’t overdo it. Pak één moment om je lippen in te smeren, bijvoorbeeld voor het slapen, en beperk het tot alleen dat moment.

Stap 7: Laat je lippenbalsem thuis
Ga je een dagje weg? Laat je lippenbalsem dan lekker thuis. Wat je niet hebt, kun je ook niet gebruiken. ;-)

Bron: Off Beat Home, XOJane | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook