Beauty

Shit! Dit is wat stress met jouw huid doet

Al die tentamens en deadlines zijn niet alleen funest voor jouw humeur, maar ook voor je huid. Naast dat je niet te genieten bent, besluit jouw huid ook even lastig te gaan doen. Tuurlijk, dat kan er ook nog wel bij! Valt het jou ook op dat die puistjes altijd op het meest slechte moment komen opzetten? Vlak voor jouw schoolgala of dat ene toffe feestje? Dit komt omdat je dan gestrest bent. Hieronder lees je wat stress met jouw huid doet en wat je ertegen doet.

De stresshormonen
Als jij in de stress bent maakt jouw lichaam stresshormonen aan. Deze hormonen pompen het bloed naar jouw spieren en organen en minder naar de huid. Dit komt goed van pas als je hard moet leren voor dat tentamen, maar het is een ware nachtmerrie voor de huid. Er komt hierdoor namelijk minder zuurstof en andere essentiële voedingsstoffen bij de huid, dit kan voor irritaties en ontstekingen zorgen. Oftewel: puistjes! Er is één hormoon in het speciaal dat bijdraagt aan die enorme breakouts, namelijk cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat de huid nog meer oliën produceert, dit zorgt voor puistjes en mee-eters. Om ervoor te zorgen dat er genoeg voedingstoffen bij jouw huid komen smeer je met een voedende crème, zoals deze. Soms moeten we de natuur even een handje helpen…

Slaap genoeg
De oplossing tegen Cortisol is slaap, heel simpel. Wij weten als geen anders dat het in tijden van stress ontzettend lastig is om te slapen en het zonde lijkt van je tijd, maar neem genoeg rust. Als je niet genoeg slaapt produceert de huis nóg meer cortisol, dat betekent dus nog meer puistjes. Dus ga toch maar een uurtje eerder je bed in, jouw huid zal je eeuwig dankbaar zijn.
Verergert huidproblemen
Als jij last hebt van huidproblemen zoals eczeem of Psoriasis verergert de stress dit alleen maar. Je merkt waarschijnlijk wel dat in tijden van stress die eczeemplek ineens weer op komt zetten, alsof je nog niet genoeg aan je hoofd had… Stress is niet de oorzaak van deze problemen, maar het is vaak wel de druppel die de emmer laat overlopen. Wees niet te streng voor jezelf en neem wat extra rust tussendoor. Begin ook op tijd met het bestrijden van de problemen. Zie je dat de Psoriasis weer omhoogkomt? Smeer meteen het zalfje erop.

De slechte gewoontes
In de barre tijden van stress starten we weer met nagels bijten, haren trekken, korstjes krabben en noem maar op. Het lijkt onschuldig, maar al dat gepeuter en gefrunnik brengt een hoop bacteriën op jouw gezicht. We weten allemaal dat dit leidt tot puistjes en bloedende korstjes. Probeer jezelf die slechte gewoontes af te leren. Vraag bijvoorbeeld aan een vriendin of ze wil opletten dat jij niet aan je huid gaat zitten, je hebt dit zelf namelijk meestal niet door.

Rimpels
Je maakt je waarschijnlijk nog lang niet druk om rimpels. Die anti-agecrème van je moeder heb je nog met geen vinger aangeraakt en er zijn nergens rimpels te bekennen op jouw jonge gezicht. Toch zorgt stress ervoor dat de huid een stuk sneller veroudert en zo zit je ineens met een beginnende rimpel. Om dit tegen te gaan is het slim om in stressvolle tijden te smeren met een voedende dag- of nachtcrème, dit hoeft geen anti-rimpelcrème te zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat yoga en een wandeling heel goed helpen tegen stress. Dit hoeft niet lang te duren, ga even een blokje om of doe een paar korte yogaoefeningen. Het is voor je eigen bestwil, begin maar vast met die zonnegroet!

Bron: seventeen.com, cosmopolitan.com, prevention.com | Beeld: iStock