Lifestyle

‘Mijn beste vriendin heeft een eetstoornis en is depressief’

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene-lezeres die gaat verhuizen terwijl haar beste vriendin een depressie en een eetstoornis heeft.

Beste Girlscene,

Ik zit met een probleem. Ik ga verhuizen omdat mijn moeder is overleden en mijn vader helemaal aan de andere kant van Nederland woont. Nu vind ik dit zelf heel vervelend, maar ik vind het ook super erg voor mijn beste vriendin. Zij is depressief en ik kwam er laatst achter dat ze weer is begonnen met pro ana. Dit heeft ze vroeger ook al een paar jaar gedaan dus ik ben bang dat ze weer te ver gaat. Ik kwam erachter omdat ik haar Instagram wachtwoord weet en iemand haar een bericht stuurde met: “Ik heb nog niks gegeten hoe gaat het bij jou?”. Zij reageerde dat ze een taartje had gegeten en wat had gedronken maar dat daarna had uitgekotst. Ik maak me echt zorgen, want toen ik erover begon ontkende ze het totaal. Later zei ze dat ze het even nodig had zodat haar depressie minder zou worden.

Ik denk dat het alleen maar erger wordt, omdat ik helemaal naar de andere kant van het land ga verhuizen en haar zo ook moeilijker kan helpen. Ik heb haar ex wel ingelicht. Ze zitten nu in een break, maar praten alweer met elkaar en hij is de enige gemeenschappelijke vriend die we hebben. Hij wil geen ruzie met haar maken dus nu is het helemaal aan mij. Ik kan ook haar andere beste vriendin inlichten, ze zei laatst tegen me dat zij steeds minder close zijn. Dus dat heeft ook geen nut. Naar haar ouders gaan vind ik zielig voor haar omdat haar ouders geen begrip hebben voor eetstoornissen en ze al naar een psychiater gaat. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met hoe ik haar kan helpen!

Kus Anoniem
Lieve Anoniem,

Wat een vervelende situatie! Ten eerste willen wij je heel veel sterkte wensen met het verlies van je moeder. Wij snappen dat jij je zorgen maakt om de problemen van je beste vriendin. Probeer dit probleem niet in je eentje op te lossen, dat is een zware last op je schouders. Het was een goede beslissing om haar ex in te lichten, jammer dat hij er niets mee doet. Het lijkt ons het beste om haar ouders wel in te lichten omdat zij het dichtst bij haar staan en haar het beste in de gaten kunnen houden. 

Daarnaast kan je misschien een docent of vertrouwenspersoon op school inlichten, aangezien jouw vriendin daar elke schooldag is. Je kunt vragen of die docent een oogje in het zeil wil houden en met haar praat. Verder kan je proberen zoveel mogelijk contact met haar te houden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om elke avond even te bellen. Of je stuurt haar elke dag een berichtje waarin je vraagt hoe het met haar gaat. 

Liefs, Girlscene

Zit jij ook met een brandende vraag? Of heb je hulp of juist tips nodig voor een bepaalde situatie? Of weet je je echt even geen raad met je BFF? Laat Girlscene je helpen door het insturen van je ‘Girls Issue’ en laat je vraag beantwoorden. Mail dan naar info@girlscene.nl.

Must reads 👀