Lifestyle

Migraine: hier komt het vandaan en zo kom je er vanaf

Barstende hoofdpijn aan één kant van je hoofd en misselijkheid. Het voelt alsof er kortsluiting is in je lichaam en het liefst lig je in je bed met de gordijnen dicht. Het is één grote ellende en als je zo’n aanval voelt aankomen, moeten alle hulptroepen worden ingeschakeld om de schade te beperken. Waar komt migraine vandaan en hoe kom je er vanaf? Girlscene vertelt het je. 

Migraine is een heftige hoofdpijn die in aanvallen komt. Bij iedereen is de migraine verschillend. Het is niet zomaar even hoofdpijn, want als iemand migraine heeft, is dat net even wat meer. Naast hoofdpijn ben je vaak ook misselijk en kan het even duren voordat het over is. 

Waar komt dit stuk ellende toch vandaan? Uit recent onderzoek blijkt dat mensen met migraine een ander soort DNA hebben. Het heeft te maken met hart- en bloedvaten. Ze zouden een minder goede bloedtoevoer hebben. Migraine is vaak erfelijk, dus als het veel in je familie voorkomt, is de kans groot dat jij hier ook last van hebt. Er zijn ook andere oorzaken die de vervelende migraine veroorzaken. 

Hormonen
Rond de menstruatie barst een vrouw van de hormonen en het gebruik van de anticonceptiepil kan migraine verergeren of juist verminderen. Dus het zou zomaar kunnen dat je maandelijkse vrouwenkwaaltje de boosdoener is van die barstende hoofdpijn. 

migraineSlaappatroon
Je slaappatroon kan ook een oorzaak zijn van migraine. Als je juist veel of weinig slaapt, kun je last krijgen van migraine. Als je bijvoorbeeld veel ‘s nachts moet werken, is de kans groter dat je hoofdpijn krijgt. 

Stress
Stress is ook een oorzaak van migraine. Als je in een periode zit dat je gespannen bent, is de kans groter dat migraine opkomt. Als je dit van jezelf weet, is het belangrijk om een stapje terug te doen als je in een stressvolle periode zit. Heb je tips nodig hoe je het beste met stress om kunt gaan? Lees dan even dit artikel

Voedsel
Het klinkt misschien raar, maar bepaalde voeding kan ook migraine veroorzaken. Bepaalde soorten kazen bevatten een stofje waar je gevoelig op kunt reageren. Het bevat tyramine en daardoor kan je bloeddruk plotseling flink omhoog gaan. Dit veroorzaakt hoofdpijn. Daarnaast zijn alcohol, bewerkt vlees en koud voedsel als ijs en koude dranken ook boosdoeners voor migraine. 

Natuurlijk geven wij ook tips hoe migraine enigszins draaglijk kunt maken. Het is hartstikke vervelend en als eenmaal een aanval boven komt drijven, wil je niets liever dan er zo snel mogelijk vanaf komen. 

1. Water
Omdat uitdroging vaak een oorzaak is van migraine, is het belangrijk om genoeg te drinken. Dus dames, stay hydrated

2. Herken het
Als je over de gave beschikt dat je op tijd de symptomen van migraine herkent, kun je het voor zijn. Pak meteen een paracetamol en doe rustig aan. 

3. Zoek een rustige, donkere plek
Wanneer de hoofdpijn ondraaglijk is, kun je het beste een rustige plek zoeken die je kunt verduisteren. Lichtstralen maken de hoofdpijn niet minder erg en een rustige plek is gewoon een stuk fijner. 

Beeld: iStock | Bron: thuisarts.nl, gezondheidsnet.nl, migrainefonds.nl, headachegenetics.org, optimalegezondheid.com