Lifestyle

Heftig verhaal: 'Ik ben besneden en dacht dat ik doodging'

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: een meisje dat besneden is toen ze twaalf was. 

Ik ben Alice, 28 jaar en ik woon in Rombo. Dat ligt in Kenia. Toen ik twaalf was, heb ik iets verschrikkelijks meegemaakt. Door culturele redenen wilde mijn vader dat ik besneden werd. Op een ochtend moest ik een ijskoud bad nemen, zodat mijn zenuwen verdoofd zouden worden en ik minder zou bloeden tijdens het snijden. Ik werd op een koeienhuid gelegd bij de ingang van mijn huis, zodat ze het beste licht hadden tijdens de besnijdenis. Toen ging het echt gebeuren. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn benen werden stevig uit elkaar gehouden. De besnijdster pakte een scheermesje en sneed mijn clitoris en mijn buitenste schaamlippen eraf. Het voelde alsof ik doodging en ik begon te schreeuwen. De vrouwen zeiden dat ik niet moest schreeuwen, maar moedig moest zijn. Ik kon niet stoppen met huilen en overal was bloed. Tegen het bloeden werd er koeienmest op de wond gesmeerd. Daarna werd ik naar bed gebracht om te rusten. Mijn moeder wilde eigenlijk niet dat ik besneden werd, want ze wist dat de kans groot zou zijn dat ik na mijn besnijdenis zou moeten trouwen. Dit was ook het geval, want de volgende dag zou ik al uitgehuwelijkt worden. Gelukkig heeft mijn moeder me helpen ontsnappen. Ik ben opgevangen bij de nonnen en dankzij hen heb ik mijn middelbare school afgemaakt en ik ben uiteindelijk zelfs naar de universiteit gegaan. 

besneden meisjeVandaag de dag heb ik nog steeds last van mijn besnijdenis. Ik geniet absoluut niet van seks, omdat ik keer op keer terugdenk naar het moment van de besnijdenis. Voor mij is dit echt een traumatische ervaring. Ik heb geen clitoris en buitenste schaamlippen meer, dus ik heb totaal geen plezier tijdens seks. Ik vind besnijden bij meisjes een vorm van misbruik van het menselijk lichaam, want het is gewoon marteling. Ik begrijp dat besnijden een onderdeel is van onze cultuur, maar als ik ouder was en beter had geweten, was ik zeker weggelopen. 

Amref Flying Doctors is een Afrikaanse organisatie die een prachtige manier heeft bedacht om onze culturele waarden te behouden. De meeste onderdelen van de traditie zijn hetzelfde gebleven of gemoderniseerd, maar de pijnlijke meisjesbesnijdenis is afgeschaft. Dit is echt een goede beweging, want inmiddels zijn er bijna vijftienduizend meisjes in Kenia en Tanzania op een gezonde manier vrouw geworden. Er wordt een training georganiseerd die drie dagen duurt. Meisjes leren over de gevolgen van besnijdenis, tienerzwangerschappen en leren beter voor zichtzelf op te komen. Uiteindelijk wordt alles afgesloten met een kleurrijke ceremonie. Door deze structurele verandering hoop ik dat vrouwenbesnijdenis over korte tijd tot de geschiedenis behoort. 

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved