Food

Dit is de reden waarom jij altijd trek hebt én kunt blijven eten

Wanneer jij een zak chips opentrekt dan kan het nooit blijven bij slechts één bakje. Die. Zak. Moet. Leeg. Hetzelfde geldt voor een reep chocolade: de complete reep zit veilig in jouw buik wanneer vriendlief vraagt of hij ook een stukje mag. Oeps… Herkenbaar? Dan ben jij een echte binger. Waarom we dit doen lees je nu.

Bingen

Bingen is allang niet meer gedrag dat enkel voorkomt bij mensen met een eetstoornis. Bingen wordt namelijk steeds normaler en steeds meer ‘geaccepteerd’. We zien het gedrag bijvoorbeeld ook bij het kijken van series. Je raakt verslaafd aan een serie en wil daarom zo snel mogelijk alle aflevering kijken van je favoriete serie (we blame you Netflix).

Don’t worry: je bent dus niet alleen wanneer je binnen drie dagen een heel seizoen PLL wegwerkt. Of binnen tien minuten een zak M&M’s leegeet. #guilty. Toch is het gevoel dat je overhoudt na een avondje binge-eten niet altijd prettig. Vaak voel je je achteraf schuldig, misselijk en snap je eigenlijk ook niet zo goed waarom die rol koekjes nu helemaal op moest…

Gewoonte

Sommige mensen binge-eten elke dag, sommige elke maand en weer anderen slechts af en toe. Natuurlijk mag je best wel een keer een dagje lekker losgaan. Het is helemaal geen ramp om op één avond een zak chips én een reep chocolade te verslinden. Maar het moet natuurlijk geen gewoonte worden.

Wanneer je wekelijks of dagelijks aan het binge-eten bent dan wordt het pas echt een probleem. Vaak gaat het bingen dan ook samen met gevoelens van schaamte, machteloosheid of geheimhouding.

Oorzaak

Zit jij al een tijdje niet lekker vel en grijp je steeds vaker naar eten, vraag jezelf dan af of er geen diepere reden is voor je eetgedrag. Dit zijn de twee belangrijkste oorzaken van bingen.

1. Psychologisch
De meeste problemen vallen samen met angst, stress en depressie. Depressie kan leiden tot een laag zelfbeeld en onzekerheid. Wanneer je ontevreden of ongelukkig bent is het lastiger om de gevoelens te beheersen die je willen laten bingen. Het is een stuk verleidelijker om te kiezen voor die zak chips wanneer je niet lekker in je vel zit. Je kan op dat moment namelijk de verleiding minder goed aan. Het is daarom helemaal niet gek om jezelf te trakteren op een reep Tony wanneer je je tentamen niet gehaald hebt. Komt dit regelmatig voor en gebruik je eten als troostmiddel, dan is het belangrijk het hier met iemand over te hebben. Er kan een diepere oorzaak zijn.

2. Lekker
Naast psychologisch kan eten ook gewoon lekker zijn. 😉 Tijdens het eten van veel vet en suikers maken de hersenen het hormoon dopamine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt en doorgaat met eten. Allemaal leuk en aardig wanneer je midden in je sugar high zit, maar zodra de dopamine begint uit te werken kan het omgezet worden in een verslaving.

Merk je dat je blijft eten en niet kan stoppen in combinatie met verdriet of zelfmedelijden? Zoek dan hulp bij iemand die je vertrouwt. Het kan helpen om te praten waarom je kiest voor eten om hiermee om te leren gaan.

Bron: Bedrock, WebMD | Beeld: iStock