Lifestyle

7 smoezen die iedereen gebruikt om een avondje uit af te zeggen

Je vriendinnen vragen de oren van je kop of je een avondje mee uit gaat. Eigenlijk heb je gewoon zin, maar toch vind je dat altijd lastig om te zeggen. Keer op keer bedenk je de meest creatieve smoesjes in de hoop dat ze accepteren dat je ze niet vergezelt die avond. Toch zijn er een aantal chliché smoesjes die iedereen gebruikt om onder bepaalde dingen uit te komen. Het heeft geen zin om te ontkennen, want wij weten net zo goed als jij dat deze jou bekend in de oren klinken. 

1.  “Oh shit sorry, ik zie nu pas je berichtje”
Je vriendin stuurt je een berichtje met de vraag om vanavond iets leuks te doen. Jij hebt daar totaal geen zin in en doet net of je het nog niet gelezen hebt. Net iets te laat reageer je dat je haar berichtje nu pas ziet en ja, dan haalt het niks meer uit. Wat jammer zeg. 

2. “Ben niet helemaal fit vandaag”
Je waarschuwt aan het begin van de dag dat je je niet zo lekker voelt. Zo komt de klap iets minder hard aan als je net van tevoren toch besluit dat je niet in staat bent om nog niets te gaan doen. “Maar de volgende keer ben ik er zeker bij!” Ja, dat zal wel. 

3. “Ik ben ongesteld”
De ‘ongesteldheidssmoes’ wordt regelmatig gebruikt door de vrouwen. De buikpijn is zo heftig dat het hem echt niet gaat worden om nog mee op stap te gaan. Ook als je vriendin vraagt of je mee gaat zwemmen, heb jij je smoesje klaar. Wat toevallig, ben je net ongesteld. Echt vervelend, want je was zo ontzettend graag meegegaan. *Kuch*. 

smoesjes afspraak4. “Ik heb het zó druk met school”
Je verdrinkt bijna in je studieboeken, want je moet nog zo ontzettend veel leren. En dan ook nog huiswerk maken. Pff… Jij ziet door de bomen het bos niet meer, dus om dan nog met de meiden op pad te gaan, kun jij echt niet permitteren. Sorry dames, school gaat op dit moment écht voor. Toch voel je dan altijd schuldig als je filmpjes op YouTube kijkt in plaats van je verslag aan het typen bent. Ach, gelukkig ziet niemand dat. 

5. “Ik moet nog naar mijn oma, naar het feest bij mijn tante en nog iets ophalen bij mijn nicht”
Je maakt het gewoon onmogelijk voor de persoon die iets met je wil afspreken. Oké, je moet het wel nog allemaal doen, maar misschien kun je het ook spreiden over het weekend? Nee, tuurlijk niet. Jij hebt gewoon geen zin om af te spreken en daarmee over en uit. 

6. “Mijn batterij van mijn telefoon was leeg, dus heb de groepsapp niet gelezen”
Het noodlot sloeg toe en je telefoon was ineens leeg. Natuurlijk had je geen oplader bij de hand, dus hij deed het pas weer toen je een paar uur later thuis was. Tja, de vraag of iemand een drankje wilde doen is totaal aan jou voorbijgegaan. Helaas, volgende keer beter.

7. “Ik heb echt geen geld op dit moment”
Het geld groeit niet op je rug, dus dan is uitgaan soms iets te veel van het goede. Eerlijk is eerlijk: je zegt dit vaak genoeg, ook al had je misschien best wel een drankje kunnen betalen. Je had gewoon geen zin om je helemaal weer uit te dossen en dat voelt toch niet zo fijn als je dat zo moet zeggen. De smoes is dat je geen geld hebt, punt uit. 

Beeld: iStock