Lifestyle

Girls Issues: 'Mijn vriendin heeft een eetstoornis en spuugt al haar eten uit'

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die haar vriendin wil helpen omdat ze een eetstoornis heeft.

Beste Girlscene,

Ik zit met een probleem. Ik ga verhuizen omdat mijn moeder is overleden en mijn vader helemaal aan de andere kant van Nederland woont. Nu vind ik dit zelf al super vervelend, maar ik vind het ook super erg voor mijn beste vriendin (ik noem haar even A). A is depressief en ik kwam er laatst achter dat ze ook weer is begonnen met Pro-ana. Dit heeft ze vroeger ook al een paar jaar lang gedaan, dus ik ben echt bang dat ze te ver gaat hiermee. Ik kwam erachter omdat ik haar Instagramwachtwoord weet en iemand haar een bericht stuurde met: ‘Ik heb nog niks gegeten, hoe gaat het bij jou?’ en zij reageerde terug dat ze een taartje had gegeten en wat had gedronken, maar dat daarna had uitgekotst. Ik maak me nu echt zorgen, want toen ik erover begon ontkende A het en later zei ze dat ze nog even nodig had, zodat haar depressie minder zou worden.

Ik denk dat het alleen maar erger wordt en omdat ik helemaal naar de andere kant van het land ga verhuizen, is het lastig om haar te helpen. Ik heb haar ex wel ingelicht, maar hij wil geen ruzie met haar maken, dus nu is het helemaal aan mij. Ik kan ook haar andere beste vriendin (die noem ik N) inlichten. Maar A zei laatst tegen me dat zij en N steeds minder close zijn dus, dat gaat ook niet werken. Om naar haar ouders te gaan vind ik zielig, omdat haar ouders geen begrip hebben voor eetstoornissen. Ze gaat al naar een psychiater en haar vader haat dit volgens mij. Ik hoop dat jullie tips hebben hoe ik mijn vriendin kan helpen.

Kus Anoniem

eetstoornis

Lieve Anoniem,

Wat erg voor jou en je familie dat je moeder is overleden. Naar de andere kant van Nederland verhuizen, is een heftige stap. Alsof dit nog niet lastig genoeg is, heb je ook nog een vriendin waar je je zorgen over maakt. Een eetstoornis is niet niks en het is goed dat je haar wil helpen. Dat berichtje op Instagram is geen goed teken, dus het is belangrijk dat je juist wel haar ouders inschakelt. Zeg tegen ze dat je merkt dat het niet goed gaat met je vriendin en dat je weet dat ze haar eten uitspuugt. Zo schud je haar ouders wakker en je vriendin hoeft niet te weten dat jij haar ouders getipt hebt. Een andere optie is om je vriendin persoonlijk aan te spreken. Spreek samen af en zeg tegen haar dat je het ergens over wil hebben. Zeg subtiel dat je je zorgen maakt om haar en dat het niet goed is waar ze mee bezig is. Neem ook een docent op school in vertrouwen en vertel dat je je zorgen maakt om je vriendin. Als je de situatie uitlegt, toont je docent vast en zeker begrip en gegarandeerd dat hier iets mee gedaan wordt. Als je gaat verhuizen, is het logisch dat je je vriendin niet elke dag ziet, maar probeer zoveel mogelijk contact te houden. Stuur haar regelmatig een berichtje hoe het gaat. Als je echt denkt dat ze je nodig heeft, kun je natuurlijk altijd op bezoek gaan. 

Succes!

Liefs,
Girlscene 

Zit jij ook met een brandende vraag? Of heb je hulp of juist tips nodig voor een bepaalde situatie? Of weet je je echt even geen raad met je BFF? Laat Girlscene je helpen door het insturen van je 'Girls Issue' en laat je vraag beantwoorden. Mail dan naar info@girlscene.nl.

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook