News

Alarm! Er zit mogelijk een schadelijke stof in jouw lippenbalsem

Val jij ook onder de categorie verslaafd aan lippenbalsem? Smeer jij het liefst elk half uur je lippen, ben jij ‘die vriendin’ wel een blikje vaseline in haar tas heeft en heb jij een lippenbalsem collectie waar je u tegen zegt? Dan moet jij even opletten, wij hebben misschien wel héél slecht nieuws voor je… Er is namelijk een gevaarlijke stof gevonden in bepaalde lippenbalsems. Lees er hier alles over.

Gevaarlijke stoffen

In 15(!) van de 21 geteste lippenbalsems werden namelijk mogelijk schadelijke stoffen aangetroffen meldt de consumentenorganisatie in Belgische media. Nooo… Het gaat om de stof MOSH, dit staat voor Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). Of deze stoffen écht gevaarlijk zijn en waarom is nog niet achterhaald, maar er zijn sterkte vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend is dat de stof MOSH opstapelt in organen wat leidt tot gezwellen in lymfeklieren, lever en milt. Wij vragen ons af, welke lippenbalsems zijn schadelijk en welke niet? Dat is moeilijk te zeggen… De schadelijke stoffen waar het om gaat worden niet op de verpakking vermeld en zelfs niet op de bijsluiter. De Belgische consumentenorganisatie vindt dat Europa maatregelen moet treffen en moet zorgen voor veiligheidsmarges.

Minerale oliën

Je hoeft je gelukkig niet gelijk druk te maken wanneer jouw make-upproducten minerale oliën bevatten. want in producten die bestemd zijn voor je huid kan het geen kwaad. Het gaat vooral om producten die mogelijk (per ongeluk) worden ingeslikt, zoals bij deze lippenbalsem.

Beeld: iStock | Bron: AD.nl

Must reads 👀