Interview met Daisy van Project Catwalk

Fashion door Redactie

Ik ben een groot fan van Project Catwalk, de afvalrace voor mode-ontwerpers die je wekelijks kon volgen op televisie. Maandag 10 december is de finale, en ik mocht finaliste Daisy interviewen, de enige vrouwelijke overgebleven kandidaat. Hier lees je het interview!

Over Daisy...
Daisy is 20 jaar en komt uit Gouda. Ze studeert mode aan de Kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam en heeft nét haar eerste jaar afgerond ! Ze is gek op mode; zo is ze twee jaar geleden een eigen kledinglijn begonnen die ze ook presenteert in binnen- en buitenland. Daisy designs zijn lekker streetswise, jong, colourful en eigenwijs; precies zoals Daisy zelf ! Ook werkt ze in een kledingwinkel, namelijk bij Funky House in Rotterdam.

Het interview...

Wanneer heb je interesse gekregen om te gaan ontwerpen? En hoe zag je eerste ontwerp eruit?

Ik denk dat ik er al interesse in had toen ik heel klein was. Misschien wel onbewust, maar ik was wel altijd bezig met kleertjes. Zo maakte mijn moeder altijd kleren voor ons. Als ze dan stofjes over had, vroeg ik altijd of ik dat mocht hebben omdat ik het anders zo zonde vond als ze het weg deed! Ik maakte er dan kleertjes van voor mijn poppen of barbies. Ik kan me nog herinneren dat ik een jasje van blauw vilt had gemaakt (met de hand) voor mijn pop. Ik nam dit zelfs mee als we op visite gingen zodat ik het af kon maken!
Toen ik eenmaal op de middelbare school kwam begon ik ook echt kleren voor mezelf te customizen omdat ik er altijd apart uit wilde zien. Ook met het vak CKV wilde ik altijd een opdracht doen die iets met mode te maken had. Toen ben ik het me dus allemaal wat bewuster gaan worden. Toen ik 18 was ben ik zo ongeveer begonnen met een eerste collectie!

Hoe ben je er op gekomen je in te schrijven voor Project Catwalk?

Ik keek uiteraard altijd de Amerikaanse versie, dit was echt mijn favo serie. Mijn vader zei altijd, “als dit in Nederland komt, ga jij je inschrijven”. Aangezien ik altijd ontzettend goed naar mijn vader luister (haha),maar het me natuurlijk zelf ook een uitdaging leek, heb ik me opgegeven toen ik het op Internet zag staan.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie van straat. Als ik iemand op straat zie die ervoor zorgt dat ik me nog even omdraai, inspireert diegene mij. Wat mij ook heel erg inspireert is het straatbeeld van Londen. De mode ligt daar echt op straat en dat vind ik geweldig! Ik was daar met de Fashionweek en ik vond het echt een paradijs. Overal waar ik keek zagen mensen er geweldig uit. Het hoeft maar een schoen of een ketting te zijn, kleine dingetjes kunnen mij weer tot een nieuw idee helpen.

Als je zelf een team zou mogen samenstellen van ontwerpers; welke vijf grote namen zou je er dan zeker bij willen hebben?

Zo, dat is een moeilijke! Ik denk dat ik dan gewoon een team zou samenstellen met de ontwerpers die mij weer inspireren. Ik denk dat als je een team hebt met mensen die elkaar inspireert, je tot een geweldige collectie kan komen. Ik zou dan kiezen voor Gareth Pugh, Cassetteplaya, Jeremy Scott, Christopher Kane en Balenciaga.

Wat voor een opleiding heb je hiervoor gevolgd? En heb je nog tips voor meiden die later ook deze richting in willen?

Ik heb eigenlijk niet eens echt een opleiding gevolgd. Toen ik van de middelbare school af kwam, heb ik eerst twee jaar communicatie gedaan omdat het mij beter leek eerst in de breedte te gaan studeren. Ik kwam er dus al snel achter dat ik iets in de mode moest gaan doen omdat ik eigenlijk heel ongelukkig was op die school.
Toen heb ik ervoor gekozen om naar de kunstacademie in Rotterdam te gaan. Daar heb ik vorig jaar dus een jaartje gezeten maar daar ben ik ook mee gestopt, helaas. Ik heb er geen tijd meer voor. Maar wat ik ook vind, is dat als jij genoeg creativiteit in je hebt, je geen kunstacademie nodig hebt om iets moois neer te zetten. Heb jij het idee dat je ideeën al top zijn, maar je techniek niet, dan kun je beter een technische opleiding volgen om de puntjes op de I te zetten. Heb je het idee dat je je ideeën niet op papier kunt krijgen, of in ieder geval niet voldoende. Of vind je dat je veel meer ideeën moet creëren, dan is de kunstacademie echt perfect.

Voor welke celebrity zou je graag een mooie outfit willen ontwerpen?

Ik was maandag bij Jensen en toen zei ik ook al dat het mij geweldig lijkt om Roisin Murphy te kleden. Zij is de ex-zangeres van Moloko. Het lijkt me gewoon geweldig omdat zij in haar clips altijd kleding draagt van ontwerpers die ik geweldig vind, zoals Gareth Pugh of Maison Martin Margiela. Ze heeft wat mij betreft dus echt smaak! Van de Nederlandse celebs vind ik Birgit Schuurman tof. Of de meiden van TMF ofzo. Ik kan niet echt kiezen, haha!

Met wie kan en kon je het best opschieten bij Project Catwalk? En met wie minder?

Ik kon eigenlijk met iedereen wel prima opschieten. Het heeft geen zin om haat en nijd te hebben in zo’n wedstrijd, want daar word je zelf alleen maar gek van. Ik lag eigenlijk wel prima in de groep. Natuurlijk heb je hier en daar wat irritaties maar dat is logisch als je 24 uur en 7 dagen per week op elkaars lip zit. En dan ook nog eens met mensen die je helemaal niet kent…
Je merkt natuurlijk wel wie wel en niet je vrienden zullen worden, maar dat neemt niet weg dat je gewoon normaal met elkaar om kunt gaan. Tijdens het programma was ik het meest bevriend met Joshua, Peter en Ramiro. Maar op een gegeven moment ontdekte Janice en ik elkaar en toen ben ik eigenlijk meer naar hem toe gegroeid. Hij is na het programma ook mijn beste maatje uit het programma geworden. Verder heb ik nog veel contact met Joshua en met de rest af en toe een klein beetje. Maar Janice is er echt eentje uit duizenden. Het is echt een vriend waar je op kan bouwen en ik ben zo trots op wat hij allemaal doet! Ik wil hem nooit meer kwijt!

Zou je ooit bont in je kleren gebruiken?

Ik vind bont echt prachtig. Ik heb zelf ook bontjassen, maar dan wel bont wat tweedehands is. Ik vind dat juist eigenlijk heel goed. Anders zou het maar weggegooid worden en weer nieuwe gemaakt worden. Ik vind het vreselijk hoe dieren worden gedood voor een mooie bontjas, daarom heb ik nog steeds zoiets van: ‘ik zou het nooit nieuw kopen, maar ik vind het wel prachtig!’

Wat wilde je vroeger altijd worden, en hoe zou je leven er nu uitzien als je geen designer was geworden?

Ik heb alles gewild, van inpakster bij de Blokker tot dierenarts. Maar toch denk ik dat mijn leven er nooit anders uit zou zien dan hoe het er nu uit ziet. Ook al is het zes jaar later dan nu. Ik geloof erin dat er voor iedereen een doel in het leven is en ik weet zeker dat dit het mijne is!

Hoe ziet jouw eigen garderobe eruit? En draag je vaak zelfontworpen kleding?

Mijn eigen garderobe bestaat voornamelijk uit H&M of dingen van de tweedehandswinkel, haha. Ik ben ook nog maar een arme twintigjarige! Ik heb wel het voordeel dat ik gewoon lekker dingen kan dragen die ik zelf heb ontworpen. Natuurlijk heb ik er ook wat duurdere dingen tussen zitten, maar niet in overvloed ofzo.

Naar wat voor muziek luister je?

Mijn muzieksmaak is eigenlijk heel erg divers. Ik houd heel erg veel van soul, funk en jazz en dan vooral met de nadruk op soul. Muziek met muzikanten die echt hun hart en ziel eruit spelen. Dat voel je gewoon. Ik ben bijvoorbeeld groooot fan van Lauryn Hill, Leela James, Nneka, India Arie en Erykah Badu, maar ik ben ook heel erg groot fan van Kane. Het is niet iets wat je snel verwacht bij mij maar ik kan echt genieten van die passie die ze uitstralen. Met uitgaan vind ik het heerlijk om los te gaan op Techno en Minimal.

Welke trend vind jij nou helemaal geweldig, en welke juist niet?

Ik ben gek op de pornohakken, blokhakken en high heels die je steeds meer gaat zien (thank gooood) op straat. Waar ik nog steeds niet aan kan wennen zijn de Uggs. Ik vind ze echt zo vreselijk. Koop moonboots!

Heb je nog andere hobby’s in plaats van ontwerpen?

Naast ontwerpen ben ik zelf ook veel bezig met muziek. Ik zing heel graag, speel een beetje gitaar en wil heel graag in een bandje. Het allerleukste zou ik het vinden als ik een bandje zou hebben waarmee ik vervolgens op mijn eigen modeshows kan spelen. Een combinatie van allebei mijn passies, dat zou ik zo geweldig vinden!
Het is alleen heel moeilijk om muzikanten te vinden die bereid zijn om elke week te oefenen en er serieus mee bezig te zijn. Daarnaast moeten ze het natuurlijk ook eens zijn met elkaar over de muziek die je wilt gaan maken. Ik ben al een tijdje op zoek, maar het is me helaas nog steeds niet gelukt.
Wat ik naast muziek nog heerlijk vind om te doen, is fotografie en schrijven, en natuurlijk de standaard dingen zoals uitgaan, winkelen en met mijn vrienden hangen!

Wat zijn je favo shopadresjes?

Ik heb niet echt favoriete shopadresjes. Ik ga altijd alle winkels af om dat ene leuke dingetje te vinden. Ik koop toch alleen iets als ik er echt verliefd op ben. Dan shop ik nog liever bij A.Boeken, de stoffenwinkel in Amsterdam.

Wat is je leukste herinnering aan Project Catwalk?

Mijn leukste herinnering is toch wel dat we naar Kopenhagen gingen. We hadden namelijk echt niet verwacht dat we daarheen zouden gaan! Je denkt natuurlijk wel ‘waarom moet ik mijn paspoort meenemen’, maar je gaat er nooit vanuit dat je ook echt naar het buitenland gaat en dan ook nog eens naar zo'n geweldige stad!
Het heeft heel erg veel indruk op mij gemaakt: de mensen, de lifestyle, het is zo ontzettend anders dan Nederland! Naast het feit dat we daar hele leuke inspirerende dingen hebben gedaan, ben ik in Kopenhagen ook echt bevriend geraakt met Janice. Wat heb ik een ontzettende lol gehad met hem zeg. Dat zal ik echt nooit meer vergeten!

Check ook Daisy's profiel op Girlscene!