Food

Goed nieuws voor iedereen die altijd moet huilen bij het snijden van een ui

Een avondje kokkerellen is heel ontspannend… totdat je het ingrediënt ‘ui’ op het recept ziet staan. Voordat je een overheerlijk gerecht op tafel tovert, zul je toch echt eerst de hel van het snijden van een ui moeten doorstaan. Charmant koken is er niet meer bij, de tranen rollen over je wangen en nadat je de ui in de pan hebt gedaan zie je eruit als een pandabeer. Maar er is goed nieuws! Er bestaat een ui waarvan je niét hoeft te huilen. 

Zin om een potje te janken? Daar heb je geen zielige dramafilm voor nodig, je kunt ook gewoon een ui snijden. Je kunt er niks aan doen, jouw ogen vullen zich spontaan met tranen terwijl je een ui in stukjes snijdt. Niet echt charmant als je mascara uitloopt en in het ergste geval kun je niet meer zien waar je snijdt. Gelukkig is er een oplossing!

Niet huilen

Japanse onderzoekers hebben een ui ontwikkeld waar je niet van moet huilen. Hoe dat kan? Een gewone ui bevat allinase. Het stofje synpropaanthial-S-oxide (een enzym) zorgt dat ervoor dat jouw ogen gaan tranen wanneer je in een ui snijdt. De ui die de Japanners twee jaar geleden hebben ontwikkeld, bevat minder van dit enzym. Het resultaat: je hoeft niet te huilen!

Nog niet verkrijgbaar

Hoe geniaal de uitvinding van de Japanners ook is, de ui is nog niet op de markt. Maar het kan niet lang meer duren voordat de ui in de winkel ligt, want hier wachten we al zo lang op! Voordat het zover is, moeten we de tissues nog even in de aanslag houden… 

Beeld: iStock