Lifestyle

Test: Welk type stresskip ben jij?

Stress, we hebben er (bijna) allemaal weleens last van. De één erger dan de ander en dat is ook normaal. Voor dat ene afspraakje of die toets begint het soms wel even te kriebelen. Af en toe heb je die spanning gewoon even nodig, maar soms kun je ook doordraaien. Wil jij weten wat voor een stresskip je bent? Doe dan snel de test. 

Stress is een vorm spanning of druk. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om alert te kunnen reageren. Meestal heb je te maken met gezonde spanning en het kan er zelfs voor zorgen dat je beter presteert. Sommige mensen kunnen ook doordraaien op het gebied van stress. Dan is het tijd dat zij even een stapje terug doen. Stress jij ‘m bij het minste of geringste, of vind jij alles wel dikke prima? Doe de test en je weet het snel genoeg!

Wat voor een type stresskip ben jij
1. Je moet morgen om tien uur op school zijn. Hoe laat zet jij jouw wekker?
A. Om zeven uur sta ik naast mijn bed. Ontbijten en door naar de sportschool. Tot negen uur sporten, douchen en hup naar school. Om vijf voor tien zit ik weer in de schoolbanken.

B. Rond negen uur sta ik op. Ik ga niet eerder opstaan dan nodig is, want ik heb mijn slaap hard nodig. Om tien uur zorg ik wel dat ik in de les zit. 

C. Acht uur gaat mijn wekker. Ik zorg er altijd voor dat ik ruim op tijd opsta, want dan kom ik altijd op tijd voor het geval er iets tussenkomt. Meestal heb ik dan nog even de tijd om snel nog even de lesstof door te nemen voor het geval ik een onverwachte toets krijg. 

D. Half tien? Meestal nog een even snoozen en dan kom ik mijn bed uitgerold. Ik koop op school wel een broodje en als ik vijf minuten later in de les kom, ligt niemand daar wakker van. 

2. Hoe omschrijf je jouw werkhouding op school?
A. Ik let altijd goed op tijdens de les, zodat ik uiteindelijk minder hoef te leren. Als ik iets niet weet vraag ik het meteen, of mail ik de docent. 

B. Ik ben altijd druk met aantekeningen maken. Als ik thuis ben lees ik deze door en maak ik een samenvatting. Aan het eind van een schooldag merk ik dat ik een stuk minder fanatiek ben en gaat meestal de lesstof er bij het ene oor in en bij de ander er meteen weer uit. Ik ben dan gewoon kapot.  

C. Ik let altijd goed op tijdens de les, want ik ben bang dat ik anders een onvoldoende haal. Ook bereid ik me altijd goed voor, zodat ik minder vragen hoef te stellen tijdens de les. Stiekem vind ik dat eng, daarom probeer ik het altijd zelf op te lossen. 

D. Leraren zeggen vaak dat ik lui ben. Ik ben altijd aanwezig, dus ik snap niet wat ze zeuren. Vaak heb ik het wel gezellig met de mensen om me heen en ja, dan krijg je niet altijd alles mee van wat er verteld wordt. Ach ja, dat is een zorg voor later. 

3. Als je thuiskomt van school, wat doe je dan?
A. Snel mijn huiswerk maken, zodat ik ‘s avonds nog met vriendinnen af kan spreken. 

B. Ik moet die tijd echt besteden aan schoolwerk. Opdrachten maken en leren, anders ben ik bang dat ik de toets niet ga halen. Als ik voor mijn gevoel genoeg heb gedaan voor school, ga ik ‘s avonds vaak nog even sporten. Als ik dan thuiskom, ben ik echt gesloopt. 

C. Aan school werken, want ik ben veel te bang dat ik een onvoldoende ga halen. Ook help ik mijn klasgenoten met huiswerk, want ik wil het graag voor iedereen goed doen. 

D. Ja, dat is net waar ik zin in heb. Netflix, shoppen en als ik verder echt niks weet, doe ik mijn schoolboek open. 

4. Waar ben jij te vinden op zaterdagavond?
A. In de club, wat dacht je dan? Lekker feesten tot in de late uurtjes, maar zondagochtend sta ik wel weer gewoon op het hockeyveld hoor. 

B. Ik werk in de horeca op zaterdag, want er moet natuurlijk wel geld verdiend worden. Meestal ben ik dan onder de pannen tot een uurtje of twee in de nacht. 

C. Ik voel me altijd verplicht om op bezoek te gaan bij familie, omdat ik weet dat ze dat leuk vinden. Verder werk ik aan school als dat nodig is. Af en toe spreek iets met een vriendin af. 

D. Met vriendinnen houden we meestal een filmavondje of we gaan naar een kroeg in de buurt. Ik zit vaak ook alleen op de bank met mijn ouders Netflix te kijken. 

5. Als je voor een lastige keuze komt te staan, hoe reageer je dan?
A. Ik denk even goed na, maar probeer wel snel en vastbesloten een keuze te maken. Ik maak me er niet erg druk om.

B. Ik voel dat ik lichtelijk geprikkeld word. Goed nadenken vind ik op zulke momenten erg belangrijk zodat ik een weloverwogen beslissing kan maken. 

C. Ik word erg onzeker van dit soort dingen. Ik wil altijd een keuze maken die goed is voor iedereen. 

D. Ik geef vrijwel meteen antwoord. Kan me gewoon niet voorstellen dat mensen zich om dit soort dingen druk kunnen maken. 

Welk type stresskip ben jij

Heb je de meeste A?

Turbochick

Een echte turbochick ben jij. Je bent erg actief op een dag. ‘s Morgens voordat je naar school gaat, ga je nog naar de sportschool, eenmaal op school doe je je uiterste best om alles op te pikken en wanneer je thuis bent maak je al je opdrachten meteen af. Wanneer je klaar bent, spreek je het liefste nog af met vriendinnen om de dag af te sluiten. Je bent erg ambitieus en onspanning zit er voor jou niet in. Het mooie is dat het allemaal geen probleem is voor jou. You go girl.

Heb je de meeste B?

Strijder

Jij bent een echte strijder. Je wilt alles goed doen, hoe lastig het soms ook is. Je werkt ontzettend hard om alles te bereiken wat je voor ogen hebt. Let wel op dat je niet doorslaat en op tijd je rust pakt. Je bent vaak moe en dat is een teken dat je aardig wat stress met je meedraagt. Probeer dus een keer te relaxen, het zal je zeker goed doen. 

Heb je de meeste C?

Hooggevoelig

Je bent een hooggevoelig type en dat is aan alles aan je te merken. Je bent vrij onzeker en je wil alles voor iedereen goed doen. Hierdoor raak je door de kleinste dingen al van slag. Je bent dus best wel een stresskip, maar dat is zeker niet erg. Probeer eens te ontspannen. Je ziet dat het weinig verschil maakt. Het is goed dat je anderen zo graag wilt helpen, maar denk ook eens aan jezelf. 

Heb je de meeste D?

Flierefluiter

Stress komt niet voor in jouw woordenboek. Je doet wat jou het beste uitkomt en het mag vooral niet al te veel moeite kosten. Je ploft op de bank als je thuiskomt en komt er voorlopig niet meer af. Als er echt iets moet gebeuren doe je het wel, maar je staat er niet om te springen. Als het maar gezellig is, vind jij alles prima. Met jouw luizenleventje kom je de dag wel door.

Beeld: iStock | Bron: Gezondheidsplein, Bedrock.nl, Carienkarsten.nl