Lifestyle

Freelancer worden? Deze 5 stappen helpen je opweg

Tijdens een mooie dag beslissen om met je laptop op het strand te werken en een keertje later achter je bureau kruipen als je daar zin in hebt: het zijn grote voordelen van freelancer zijn. Er gaan steeds meer mensen als freelancer, ook wel ZZP’er genoemd, aan het werk. Dit betekent dat je voor jezelf werkt en dus eigen baas bent. Wil jij ook freelancer worden? Het is een stuk simpeler dan je denkt. Wij helpen je opweg met de volgende stappen. 

Als je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk al goed nagedacht of je freelancer wilt worden. Misschien werk je liever niet voor een baas en vind je het prettig om je eigen tijden in te delen, of vragen ze in jouw (gedroomde) werkgebied om freelancers: er zijn genoeg redenen om voor jezelf te beginnen. Weeg alle voor- en nadelen in ieder geval goed af voordat je de knoop doorhakt. Ben je eruit en wil je freelancer worden? Volg de onderstaande stappen op. 

Schrijf je in bij de KvK

ZZP’er worden is heel simpel. Uiteraard moet je weten wat je als freelancer gaat doen. Daarna moet je je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Maak een afspraak via de website van de KvK. Meestal begin je, als je in je eentje bent, een eenmanszaak. De medewerker van de KvK zal je helpen met de inschrijving. Voor de inschrijving van een nieuwe onderneming of organisatie in het Handelsregister betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding van 50 euro.
Let op: om freelancer te kunnen worden, moet je wel aan een aantal criteria voldoen. Zo moet je meerdere opdrachtgevers hebben. Check of je aan deze criteria voldoet voordat je je inschrijft.  

Klanten werven

Het moeilijke van freelancer zijn is dat je zelf moet zorgen voor klanten. Soms rol je er makkelijk in en komen de opdrachten vanzelf, soms moet je meer moeite doen en zit je in onzekerheid. Heb geduld en doe je best om een netwerk op te bouwen. Een goed netwerk is namelijk goud waard voor een freelancer. Bezoek bijvoorbeeld netwerkborrels of startersdagen om connecties te leggen. Wees niet bang om op mensen af te stappen! Maak duidelijk wat je doet als freelancer en waar je goed in bent. 

Geldzaken

Bepaal ook wat je als freelancer wilt verdienen. Vraag rond om erachter te komen wat collega’s verdienen en dus te bepalen wat een goed tarief is. Denk er ook aan dat je als freelancer geen pensioen opbouwt, geen vakantiedagen hebt en niet betaald krijgt als je ziek bent. Daarom is het over het algemeen normaler dat freelancers meer betaald krijgen dan iemand met een contract.
Zorg ook dat je geld opzij zet voor periodes dat je minder opdrachten hebt of ziek bent. Houd er ook rekening mee dat opdrachtgevers, hoe slecht ook, niet altijd op tijd betalen. Zorg er dus voor dat je altijd geld achter de hand hebt om je vaste lasten zoals je huur te betalen. 

Administratie bijhouden

Het minst leuke deel van freelancer zijn is voor veel mensen administratie en belasting doen. Helaas, dat hoort er ook bij. Een overzichtelijke administratie is heel belangrijk. Houd je facturen goed bij en check altijd of jouw opdrachtgever op tijd én het juiste bedrag heeft betaald (geloof het of niet, dit gaat vaker mis dan je denkt). Daarbij krijg je ook te maken met btw-aangifte; eens per kwartaal draag je de btw over aan de Belastingdienst. Eens per jaar doe je de inkomstenbelasting en betaal je belasting over de omzet die je hebt gemaakt. Deze aangiftes en administratie kun je zelf doen, maar veel freelancers schakelen een belastingadviseur in. Het is in ieder geval goed om je te verdiepen in de administratieve kant van het freelancer zijn. Zo zie je erop toe dat je verdient wat je hoort te verdienen en kom je niet voor onverwachte, onprettige verrassingen te staan. Het is ook slim om een zakelijke rekening te openen om je zakelijke en persoonlijke uitgaven van elkaar te scheiden. 

Investeren in je bedrijf

Om professioneel over te komen, zul je moeten investeren in een aantal dingen. Zorg voor een mooie zakelijke website zodat je vindbaar bent voor toekomstige opdrachtgevers, kun je meteen laten zien wat je in huis hebt. Daarnaast is het ook een must om voor visitekaartjes te zorgen. Die kun je tijdens het netwerken uitdelen, maar ook als je toevallig met iemand aan de praat raakt die in hetzelfde gebied werkt. Daarnaast kun je op Lavistarelatiegeschenken.nl jouw eigen notitieboekjes, pennen en laptoptassen maken. Op sleutelhangers.nl, aanstekers.nl en mokken.nl kun je je producten laten bedrukken met jouw logo en/of bedrijfsnaam om nog professioneler over te komen. Dit kun je doen via Lavista Relatiegeschenken – een website waar je zowat alles kunt laten bedrukken tegen een zacht prijsje. 
Zorg ook voor relatiegeschenken. Een goede band met je opdrachtgever is alles voor een freelancer. Een cadeautje na een fijne samenwerking of tijdens de kerstdagen wordt zeker gewaardeerd! Klik hier om relatiegeschenken – bedrukt met jouw eigen logo – te bestellen. 

Beeld: iStock

Must reads 👀