Food

4x ongezonde, maar heerlijke lekkernijen voor in de winter

Buiten ligt een dikke pak sneeuw en jij zit lekker op de bank met een kop thee je handjes op te warmen. Zie je het voor je? Om het plaatje compleet te maken wil je nog genieten van iets ontzettend lekkers. Je speurt door het kookboek van je moeder, maar kan niets vinden waar je écht zin in hebt. Hmm, wat nu? Geen paniek ladies, Girlscene heeft speciaal voor jou de heerlijste lekkernijen uitgezocht. 

1. Kaiserschmarrn

Uuh, Kaiser-wat? Een lastige naam voor stukjes pannenkoek met kersen. Yummy! Heerlijk met poedersuiker om van te genieten als er buiten een laagje sneeuw ligt. Nieuwsgierig hoe je dit moet maken? Lees snel verder.

Pannenkoek met poedersuiker en kersen
Ingrediënten:
– 1 pot kersen
– 1 theelepel maïzena
– 4 eieren
– 125 gram bloem
– 100 gram suiker
– 125 mililiter melk
– Snufje zout
– 3 eetlepels rozijnen
– 1 Klontje boter
– Poedersuiker

Bereiding:

1. Splits de eieren en klop het eiwit stijf met een mixer. Zorg dat deze schoon is en er geen eigeel bij het eiwit zit. 
2. Klop in een andere kom het eigeel en suiker twee minuutjes tot een glad mengsel. 
3. Klop de melk en doe er een snufje zout doorheen.
4. Mix de bloem erdoor en voeg vervolgens de rozijnen en eiwitten toe. 
5. Doe de kersen in een vergiet en vang het sap op en verhit dit in een pannetje. Zodra het kookt voeg je de maïzena gemengd met een paar druppels water toe en roer je dit direct met een garde. Laat dit een paar minuten staan.
6. Voeg de kersen toe aan het pannetje en houd het warm. 
7. Verhit boter in een koekenpan en voeg een soeplepel beslag toe. Laat dit twee minuutjes bakken. Draai het vervolgens om. Bak ook de andere zijde kort aan en verdeel dan met een spatel of vork in stukjes. Laat het nog even doorgaren in de pan. Maak de rest van de pannenkoeken.
8. Serveer de pannenkoeken met poedersuiker erop 

2. Brownie cupcakes 

In de winter wil je niets liever dan brownies en als kers op de taart zijn deze chocobommetjes ook nog besmeerd met zelfgemaakte caramel. Kan jij ook niet wachten?Brownie cupcake met caramel

Benodigdheden:
– 100 gram bloem
– 150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
– 150 gram fijne kristalsuiker
– 200 gram donkere chocolade (minimaal 70% cacao), in stukjes gebroken
– 2 grote eieren, licht geklopt
– 1/2 theelepel zout
– 1 theelepel vanille extract

Bereiding:

1. Mix de bloem en het zout in een kom en zet dit even apart. 
2. Breek de chocolade in kleine stukjes. en doe dit in een kom met boter.
3. Laat het samen smelten in een kom boven een pan met heet water, op middelhoog vuur. Blijf goed roeren tot het een mooi glad geheel is.
4. Voeg het gesmolten chocolademengsel toe aan de suiker. 
5. Klop de eieren er doorheen en daarna de vanille. 
6. Voeg het mengsel van bloem en zout toe en roer met een lepel tot een geheel. 
7. Vul de bakvormpjes tot tweederde vol met het beslag. 
8. Bak de cupcakes ongeveer twintig minuten in de voorverwarmde oven op 170 graden. 

3. Tiramisutaart met Oreo-koekjes

Ook deze combinatie is goddelijk. Tiramisu en Oreo, wat wil je nog meer? Tijdens de winterdagen is het toch heerlijk om te kunnen genieten van deze lekkernij? Lees snel hoe je dit voor elkaar krijgt. 

Tiramisu oreoBenodigdheden:
– 154 gram Oreo-koekjes
– 50 gram boter
– 100 mililiter kraanwater
– 5 espressosticks (doosje 25 stuks)
– 200 mililiter Amaretto Cocktail
– 4 blaadjes gelatine
– 250 mililiter slagroom
– 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
– 500 gram mascarpone
– 20 lange vingers
– 100 gram pure chocolade 72%
– 2 theelepels cacaopoeder

Bereiding:

1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de Oreo-koekjes fijn met de keukenmachine. 
2. Smelt de boter in een steelpan. 
3. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels en schep het op de bodem van de springvorm. Druk aan tot een egale laag met de bolle kant van een lepel. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
4. Verwarm water in een steelpan en roer er twee espressosticks en honderd mililiter Amaretto Cocktail door. Laat het afkoelen. Week de gelatine vijf minuten in koud water.
5. Klop de slagroom met de basterdsuiker en de rest van de espressosticks in een ruime kom. 
6. Klop lepel voor lepel de mascarpone erdoor. 
7. Verwarm de rest van de Amaretto Cocktail in een steelpan, maar laat het niet koken. Neem van het vuur en knijp de gelatine uit en los al roerend op in de Amaretto Cocktail.
8. Meng het gelatinemengsel door het mascarponemengsel. Schep 1/3 van het mascarponemengsel op de koekbodem. 
9. Doop tien lange vingers één voor één in het koffiemengsel en leg ze op het mascarponemengsel. Schep er 1/3 van het mascarponemengsel en leg erop. Dek het af en laat het vier uur in de koelkast opstijven.
10. Hak de chocolade in stukjes. 
11. Hang een kokm met de chocolade in een iets grotere pan met kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade smelten. Laat de gesmolten chocolade afkoelen, let wel op dat het nog vloeibaar moet zijn. Vouw ondertussen een cornetje voor de chocolade. 
12. Verwijder de springvorm en zet de taart op een bord of plateau. Vul het cornetje of de spuitzak met chocolade. 
13. Spuit de chocolade op de rand van de taart en laat daarbij de chocolade onregelmatig langs de taart naar beneden druipen. 
14. Bestrooi als laatste met cacaopoeder.

4. Worteltjestaart

Wie houdt er niet van worteltjestaart? Precies, lees snel hoe je deze kunt maken. Dat wordt genieten tijdens de winterdagen. 

worteltjestaartBenodigdheden:

– 95 gram hazelnoten (bakje)
– 2 sinaasappels (schoongeboend)
– 1 theelepel gemalen kaneel
– 140 mililiter zonnebloemolie
– 250 gram lichtbruine basterdsuiker
– 2 eieren
– 200 gram tarwebloem
– 1 theelepels bakpoeder
– 300 gram winterpeen
– 50 gram poedersuiker
– 185 gram roomkaas naturel (bakje)

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Rasp de oranje laag van de schil van de sinaasappels en pers één vrucht uit. Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine en doe ze samen met de sinaasappelrasp, kaneel, olie, basterdsuiker en eieren in een kom. Klop met een mixer tot een luchtig beslag.
2. Schep voorzichtig de bloem en het bakpoeder erdoor. Rasp de peen op een fijne rasp en voeg toe.
3. Schep het beslag in de ingevette brownievorm en bak de taart één uur in het midden van de oven. Controleer na vijftig minuten op gaarheid met een satéprikker. Neem uit de oven en laat in de vorm in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
4. Meng de roomkaas met de poedersuiker en twee eetlepels sinaasappelsap in een kom. Bestrijk de taart ermee. Garneer eventueel met worteltjes van marsepein.

Beeld: iStock | Bron: Allerhande, Welke.nl, LeukeRecepen