Lifestyle

Op kamers: help, wat nu?!

Je hebt afscheid genomen van je middelbare school en je vertrouwde woonplaats, want je gaat aan een nieuw avontuur beginnen: studeren en op kamers. Je bent klaar voor je nieuwe leven als kersverse student. Misschien kun je niet wachten totdat je je kunt inschrijven bij een studentenvereniging, of misschien vind je het toch allemaal een beetje spannend. In een studentenhuis wonen is al een ervaring op zich en dan moet je ook nog eens gaan koken, schoonmaken, wassen èn studeren, niet te vergeten. Waar moet je allemaal op letten als je aan deze nieuwe fase in je leven begint? Girlscene helpt je een handje. 

Er zijn zo ontzettend veel dingen waar je op moet letten of aan moet wennen als je op kamers gaat wonen. Een lening afsluiten, inschrijven, kamer zoeken, koken, vrienden maken enzovoort. Te veel om op te noemen. Hieronder vind je de belangrijkste dingen die je tegen gaat komen als je het studentenleven induikt. 

Kamer zoeken

Als je in een nieuwe stad gaat wonen is je eerste zorg om een kamer te vinden. Misschien heb je geluk en is het bij je eerste hospiteeravond al raak, maar het is absoluut niet gek als je meerdere huizen moet bezoeken. Als een huis je niet aanstaat, of als je de huisgenoten misschien niet zo leuk vindt, moet je de kamer zeker niet nemen. Je zult vanzelf een huis tegenkomen dat wel bij je past. Inschrijven bij een kamerbemiddelingsbureau kan je ook zeker een stapje in de juiste richting helpen. Daarnaast heb je ook websites als Kamernet waar je tegen een vergoeding op kamers kunt reageren. Vergeet ook niet dat er Facebookpagina’s bestaan waar regelmatig kamers op worden geplaatst. 

Inschrijven

Als je eenmaal een kamer hebt gevonden en dus woont in je nieuwe stad, is het ook belangrijk dat je je inschrijft bij de gemeente. Je wilt natuurlijk dat je post wordt bezorgd op je nieuwe adres. Inschrijven kun je online doen of door een bezoekje te brengen aan het gemeentehuis. 

Lening afsluiten

De tijd van de stufi is voorbij en daarvoor in de plaats moet je een lening afsluiten als je wat extra geld nodig hebt om je studie en de huur van je kamer te betalen. Hoe doe je dit? Geld lenen kun je simpelweg doen bij DUO.  Je logt in op www.duo.nl en hier kun je het bedrag vaststellen dat je wilt lenen. Dit bedrag kun je tussendoor ook aanpassen. Let wel op dat op dit bedrag een bepaalde rente staat en dat je het na je studie gewoon terug moet betalen. 

Verzekering

Als je 18 jaar bent, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit is voor kosten voor medicijnen, een bezoek aan het ziekenhuis en de huisarts. Vergeet dus ook niet om een huisarts te zoeken in je nieuwe woonplaats. Daarnaast is het ook een optie om je spullen te verzekeren met een inboedelverzekering. Als student is het logisch dat je in het bezit bent van een laptop, schoolspullen, televisie en nog veel meer. Dit heeft allemaal geld gekost, dus dan wil je gewoon dat dit verzekerd is. 

Dit zijn noodzakelijke dingen waar je echt even achteraan moet als je op jezelf gaat wonen. Daarnaast zijn er nog veel meer dingen waar je even rekening mee moet houden, maar dit zijn dingetjes waar je vanzelf aan gaat wennen. 

Roomies

Als je op kamers gaat wonen krijg je er negen van de tien keer ook nog een aantal huisgenoten bij. Of dit er nou tien zijn of drie, je moet je sowieso gaan aanpassen. Als je ‘s morgens naar school gaat, kan het zomaar zijn dat er iemand in de douche staat terwijl jij daar hetzelfde over dacht. Je krijgt er ook veel voor terug, vergeet dat niet. Als je iemand nodig hebt om je hart te luchten, zullen je huisgenoten er voor je zijn. Of als je gewoon een avondje op stap wil, zal er altijd wel iemand met je mee gaan. 

Schoonmaken

Studentenhuizen staan er om bekend dat ze niet brandschoon zijn, maar toch zul je af en toe je handen uit de mouwen moeten steken. Het is toch ook gewoon fijner om op een schoone wc-bril te zitten? Maak een schoonmaakrooster. Op deze manier maakt iedereen wekelijks iets anders schoon en dan is het karwei zo gepiept. 

Koken

Het is niet meer je moeder die om zes uur het eten op tafel heeft staan. Nee, dit keer ben je het zelf! Niet gevreesd, je hoeft echt niet elke dag de masterchef uit te hangen. Als je leert hoe je pasta, rijst en aardappels kookt, ben je al een heel eind. 

Bijbaantje

Als je de mogelijkheid hebt, neem dan een bijbaantje. Je wilt natuurlijk niet met een torenhoge studieschuld opgezadeld zitten aan het eind van je studie. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat je de biertjes in de kroeg nog kunt betalen ;). 

Beeld: iStock | Bron: mijnstudentenleven, 18ennu.nl, DUO