Beauty

Dit is waarom je nooit egaal bruin wordt

Tijdens je vakantie aan de Spaanse Costa lig je uren je best te doen in de warme zon. Goed ingesmeerd en met een tijdschrift in de aanslag ben jij klaar om dit jaar lekker bruin te worden. Na een dag flink je best gedaan te hebben lijkt iedereen om je heen veranderd in een chocolade pudding, terwijl alleen jouw armen een klein kleurtje lijken te hebben gekregen. Hoe dit kan lees je nu.

Het lijkt niet eerlijk. Jij loopt uren in de zon te zweten zonder bruin te worden terwijl je BFF maar vijf minuten in de zon hoeft te zitten en al direct een kleurtje heeft. Toch kun je hier niets aan doen, sommige delen van je lichaam worden nu eenmaal minder snel bruin omdat ze minder vaak worden blootgesteld aan de zon. Denk bijvoorbeeld aan je kont. Eerlijk is eerlijk, er zijn niet zoveel momenten dat we met onze derrière in de zon liggen. 😉 Het is dan ook logisch dat deze minder bruin wordt.

Verstandig is het om, voordat je op vakantie gaat, je lichaam alvast te laten wennen aan de zon. Stap daarom op de fiets zonder jas, ga een dag in het park zitten of eet vaker buiten. Zo went je lichaam steeds meer aan de zon. Hoe meer je lichaam went aan de zon, hoe sneller je bruin wordt.

Toch is er uit onderzoek gebleken dat sommige delen van het lichaam langer UV-stralen kunnen weerstaan dan andere. Deze delen worden daarom ook minder bruin dan de rest van het lichaam. Zelfs als ze even lang in de zon zijn geweest. Tijdens een onderzoek werden 100 vrijwilligers blootgesteld aan UVB-stralen op de rug en de billen. Hierna kregen ze een injectie om de bloedstroom die op gang komt na het zonlicht tegen te gaan.

De bruine kleur ontstaat pas later nadat de melanine (pigment) is aangemaakt. Melanine is een verdediging mechanisme van de huid om je huid te beschermen tegen UVB-stralen. Hoe meer melanine, hoe bruiner. De melanine in de huid is bij iedereen verschillend. Daarnaast bestaat je huid niet uit één, maar uit vier verschillende stukken huid. Elk stuk huid reageert anders op zonlicht. Daarom krijgt ook iedereen in de zomer een ander kleurtje.

Het kan best zijn dat de één mega bruin wordt, terwijl jij amper een kleurtje krijgt. Dit komt door de geschiedenis van de mens. Bruin worden heeft dus heeft alles te maken met je genen. Maar waarom worden we dan rood en niet bruin na een dagje in de zon?

Er zijn verschillende types pigment, eumelanin dat zorgt dat we lekker bruin worden. En daarnaast is er phaeomelanin dat je een rood kleurtje geeft. Mensen met rode of blonde haren produceren meer van dit pigment. Je kunt er dus niets aan doen dat je altijd verbrandt met een lichte huid. Heb je een donkere huid dan heb je geluk. Je huid maakt dan namelijk zelf continu melanine aan, waar je ook bent. 

Let op! Bruin worden nooit gaat zonder gevaar. Of je nu wel of niet snel verbrandt, het is altijd super belangrijk dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème. Tè veel zon is niet goed voor de conditie van je huid. Je krijgt ook sneller rimpels door de zon. Dit komt doordat UV-stralen de elasticiteit en collageen in de huid afbreekt. Blijf daarom tijdens het heetst van de dag (tussen tien en vier) zoveel mogelijk uit de zon. 

Toch is de zon niet compleet slecht voor je. We hebben de zon namelijk nodig voor Vitamine D. Vitamine D zorgt voor sterke botten en een beter immuunsysteem. Dus ga lekker de zon in, maar geniet met mate. 😉

Lees ook:

Bron: The Frisky, Goed Gevoel | Beeld: Pixabay

Must reads 👀