Films & Series

Deze heftige Netflix-film waar iedereen het over heeft kun je vanaf VANDAAG kijken

Het is dan wel zomer, maar de korte rokjes kunnen we de komende dagen niet aan in Nederland. Dit weekend is er regen voorspeld en dat vraagt maar om een ding: Netflix! Het is ineens niet erg dat het geen strandweer is, want er staat een gloednieuwe film op Netflix die je moét zien. De film met Lily Collins is nu al veelbesproken. Het gaat namelijk over anorexia… 

Anorexia

“Varkensvlees: 280. 350 voor de noedels. 150 voor rauwkost en 75 voor de boter.” Zo begint de trailer van de Netflix-film To The Bone. Je hebt vast al over deze film gehoord, want er is veel om te doen. Netflix snijdt na zelfmoord in 13 Reasons Why, weer een gevoelig onderwerp aan. De film gaat over Ellen, een 20-jarig meisje dat lijdt aan anorexia. Het grootste gedeelte van haar tienerjaren heeft ze doorgebracht in verschillende herstelprogramma’s, maar helaas zonder succes. Haar familie is vastbesloten om een oplossing te vinden voor haar probleem en stuurt haar naar een tehuis voor jongeren dat onder leiding staat van een onconventionele dokter.

Kritiek

Ellen wordt gespeeld door Lily Collins, die voor de rol flink moest afvallen onder begeleiding van een arts en een voedingsdeskundige. Niet iedereen is blij met To The Bone. Tegenstanders zijn bang dat de film anorexia verheerlijkt. Dat is zeker niet de bedoeling van schrijver en producent Marti Noxon, die de film baseerde op haar eigen anorexiaverleden. Er is ook veel kritiek op Lily die de hoofdrol speelt. De actrice had vroeger anorexia en dat is volgens documentairemaakster en ervaringsdeskundige Jessica Villerius ‘mega-onverantwoordelijk’. “Als je bent hersteld van een eetstoornis moet je jezelf nooit meer terugbrengen in een situatie die voelt als toen,’ zegt ze tegen het NRC. 

Geen trigger

Ondanks het risico van Lily, is Jessica niet bang dat de film meiden triggert. “Niemand krijgt anorexia door naar zo’n film te kijken. Je wordt ook geen alcoholist omdat je mensen vaak ziet drinken. Anorexia is een complexe ziekte, vele factoren spelen een rol: iemands genetische samenstelling en gevoeligheid, wat iemand heeft meegemaakt in het leven.” 

To The Bone staat vanaf vandaag op Netflix

Watch on YouTube

Lees ook: