Interview met Bonita Sam-Sin

Fashion door Redactie

Bonita Sam-Sin is een achttienjarig meisje en ze is helemaal gek van mode. Nu zullen velen van jullie denken: ‘Ik ook!’, maar Bonita heeft ambities om haar eigen kledingmerk op te richten... En daarom heeft ze een portfolio in elkaar gezet voor het Amsterdam Fashion Institute. Ik sprak Bonita!

Je hebt een portfolio gemaakt voor het AMFI. Wat is het AMFI precies?

AMFI staat voor Amsterdam Fashion Institute. Het is naar mijn mening, en volgens vele anderen, de beste mode opleiding in Nederland. Je kunt er drie richtingen kiezen, Fashion & Branding (kijken wat goed verkoopt etc.), Fashion & Management (organisatie binnen mode bedrijven), en Fashion & Design (ontwerpen, stylen, meer de creatieve kant). Wat ik wil gaan doen is Fashion & Design.

Waarom wil je aan het AMFI studeren?

Omdat ik op dit moment als soort hobby ontwerp en ik daar mijn werk van wil maken. Wat ik ook erg fijn vind aan AMFI is dat je de eerste twee jaar allround hebt. Dat houdt in dat je eigenlijk een soort combi krijgt van de drie richtingen, maar wel bepaalde projecten in alleen jouw richting krijgt. Erg handig als je je eigen merk op wilt starten om dat je ook iets van de zakelijke kant moet weten. En dat leer je dus in de eerste twee jaar allround.

Ontwerpen, zit dat in je bloed?

Ja, eigenlijk wel. Mijn ouders hadden vroeger een hippe winkel op de boulevard in Zandvoort. Ik ging als klein kindje heel vaak mee naar de winkel. Mijn moeder heeft ook mode vakschool gedaan en ontwierp en maakte veel kleding voor de winkel. M'n vader heeft eigenlijk een vrij technische achtergrond, maar heeft zich ook altijd geïnteresseerd in mode, en heeft ook veel zelf ontworpen voor de winkel. Ikzelf ontwerp ongeveer vanaf mijn tiende. In het begin waren dat vooral bruidsjurken. Sinds mijn veertiende nam ik het iets serieuzer en ontwierp ik ook andere kleding. Ik dacht altijd dat het een droom zou blijven om van mijn passie mijn werk te maken. Maar twee jaar geleden heb ik besloten om alles op alles te zetten om mijn droom uit te laten komen.

Hoe en waar werk je? Werk je vanuit huis of heb je al een eigen ateliertje?

Ik ontwerp eigenlijk overal waar ik kom, in het park, tijdens oppassen, thuis op de bank. Het maken van mijn ontwerpen doe ik nu nog in mijn huiskamer. Ik ben wel van plan een kamer te huren en dat mijn atelier te maken, maar daar heb ik nu nog even geen geld voor, helaas.

Kan je je stijl omschrijven?

Mijn stijl is een beetje 80’ies. Mijn grootste inspiratie bronnen voor mijn ontwerpen zijn popart en architectuur. Ik vind het vooral leuk om met totaal verschillende materialen te werken en ook felle kleuren met zwart combineren vind ik erg leuk. In mijn portfolio collectie zijn vooral zwart leer met felle kleuren gecombineerd.

Wie is jouw voorbeeld, en heb je een muze?

Ik heb nog niet echt een muze, misschien kom ik die nog tegen. Ik heb wel een aantal designers die mij heel erg inspireren. Bijvoorbeeld Daisy van de nederlandse Project Catwalk vond ik erg leuk, en Jean-Charles de Castelbajac is echt een geniale ontwerper naar mijn mening.

De kleding maken, doe je dat zelf? Dus ontwerpen, tekenen, patronen maken, naaien...

Ja, dat doe ik zelf. Ik heb vroeger van mijn moeder geleerd hoe een naaimachine werkt, maar om dat uit te breiden heb ik dit jaar een naaicursus gedaan. Ik ontwerp nu vaak eerst iets, dan ga ik op zoek naar een patroon wat er op lijkt, of als het simpel is teken ik het zelf. Als het niet simpel is pas ik het bestaande patroon aan. Daarna ga ik stof knippen en dan lekker aan de slag achter mijn naaimachine.

Waar zie je jezelf over tien jaar?

Over tien jaar zie ik mezelf werkend bij een hip merk in het buitenland. En in mijn vrije tijd ontwerpen voor mijn dan beginnende merk.

Wil je verder nog iets vertellen aan de Girlscene bezoeksters?

Vind je passie en doe er iets mee!

Bekijk hier een deel van het portfolio van Bonita: http://www.facebook.com/album.php?aid=84026&id=650737410&l=a0f4cb8858

door onze redactrice Cynthia