Beauty

De juiste haarbescherming in de zomer

De zomer komt eraan en het zonnetje heeft zich al meerdere keren goed laten zien. Heerlijk dit weer, maar voor je haar is het wat minder fijn. Al die zon en misschien wel vele keren zee- en chloorwater is niet zo goed voor je haar. Je haar wordt droog en kan zelfs uitdrogen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want met een strobaal op je hoofd lopen is niet zo charmant. Het is belangrijk om je haren extra goed te verzorgen met dit weer en daarom een aantal tips hoe jij je haren zo gezond mogelijk houdt.

Wanneer de zon schijnt springen we al snel in onze bikini. We klappen ons stoeltje uit in de tuin of gaan lekker naar het water voor een frisse duik. Heerlijk! Toch wordt je haar hier minder blij van. Door je haar bloot te stellen aan veel zon, zeewater en chloor kan het uitdrogen en zelfs verkleuren. Zo verlicht UV-straling de pigment in je haar, onttrekt zout het vocht uit je haar en geeft chloor een agressieve reiniging aan je lokken, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Talg zorgt ervoor dat je huid en haar soepel blijven, het verhoogt de weerstand tegen ziekteverwekkers en irriterende stoffen, maar beschermt ook tegen uitdroging en vochtverlies. Dagen in het zwembad liggen vol met chloor is dus niet zo’n goed idee…

Wanneer je haar uitdroogt dan heeft dit negatieve gevolgen voor je haar. Zo kan je haar splijten, afbreken of pluizen. Kortom je haar beschadigd. Om je haar zo goed mogelijk te verzorgen zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

haarbescherming tegen de zon
1. Verlaag blootstelling van je haar aan de zon zo veel mogelijk
De warmte van de zon kan je haar beschadigen. Zo kan het uitdrogen en lichter worden. Het is onmogelijk om zon te vermijden en dit is ook niet nodig, maar probeer niet teveel in de zon te lopen met je haren. Bescherm je haren tegen de zon door bijvoorbeeld een hoed of pet te dragen. Daarnaast is het beter om je haar in te vlechten of op te steken. Op deze manier wordt minder haar blootgesteld aan de zon.

2. Vermijd teveel chloor- en zeewater
Zout water en voornamelijk chloorwater zijn moordend voor je haar. Je haar droogt uit en blond haar kan zelfs een groene gloed krijgen. Spring het water in voor wat verkoeling, maar probeer je haren zo min mogelijk onder te dompelen in de zee of het zwembad. Dit is simpelweg erg slecht voor je haar. Is ook je hoofd toe aan wat verkoeling? Spoel je hoofd dan met kraanwater. Daarnaast is aan te raden om je haar voordat je gaat zwemmen in te smeren met conditioner. Conditioner zorgt ervoor dat je haarschubben sluiten, waardoor chloor, zout en mineralen niet of minder in je haar trekken.

3. Spoel je haar voor en na het zwemmen
Kan je het niet laten om een duik te nemen en je hele lichaam onder te dompelen in het zwembad of de zee? Zorg er dan voor dat je je haar goed nat hebt gemaakt met kraanwater. Dit zorgt ervoor dat zout en chloor minder goed je haar binnendringen. Toch blijft het wel tussen je haar zitten en daarom is het belangrijk om na een duik ook je haren weer uit te wassen met kraanwater.

4. Gebruik verzorgende haarproducten
Het is voor de hand liggend, maar in de zomer heeft je haar extra verzorging nodig. Dit kun je doen met speciale shampoos, conditioners, haarmaskers en sprays. Haarproducten speciaal voor de zomer bevatten UV-filters en beschermen je haar tegen UV-straling. Daarnaast bevatten ze vaak oliën die het haar voeden en voorzien van een mooie glans, antioxidanten die de cellen van je haar herstellen en beschermen, stoffen die vocht uit de omgeving aan zich bindt en zo je haar hydrateert en siliconen, die waterafstotend werken en ook zout, chloor en mineralen afstoten.

5. Let op wat je eet
Een wijze les om je haar gezond te houden is door rekening te houden met je eetpatroon. Door voedsel kun je je lichaam voorzien van vitaminen, vocht, eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen. Drink voldoende water en probeer dagelijks te eiwitten, mineralen en vitaminen te halen uit zuivelproducten, vlees, vis, groente en fruit. Door een juist voedingspatroon wordt je haar van binnenuit gevoed en beschermd. Je haar is beter bestand tegen invoelen van buitenaf, zoals zon, chloor en zout.

Lees ook:


Beeld: iStock | bron: Trendystyle.net, Haarshop.nl

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook