Lifestyle

Toffe opleiding: Industriële Wetenschappen

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Ebe met haar tofste opleiding ever: Industriële Wetenschappen.

‘De tofste opleiding ever’, ik weet dat deze rubriek eigenlijk bedoeld is voor Nederlandse opleidingen, maar de opleiding die ik in België volg vind ik toch wel de moeite waard om te delen. Ik, Ebe, volg de opleiding Industriële Wetenschappen, afgekort IW. IW is een niet zo voor de hand liggende keuze voor een meisje. Het is een erg technische richting met uren wiskunde, wat blijkbaar veel jongens aantrekt en meisjes afschrikt. Dit taboe wil ik doorbreken! Meisjes kunnen wel een technische richting doen en met alle respect, je hoeft hiervoor geen half meisje-jongen type te zijn. Ik ben nog steeds hetzelfde meisje dat houdt van jurkjes en rokjes, waarvan de lievelingskleur roze is en iedere morgen een anderhalf uur nodig heeft om zich klaar te maken.

IW is een fantastische richting! En hoe langer ik het doe, hoe meer ik ervan begin te houden. Mijn richting is een vooropleiding op studies voor Industrieel ingenieur, dus zware wiskunde is een must. In de tweede graad krijg je zes uur wiskunde, in de derde graad worden dit er acht (het hoogste aantal uren dat je kan hebben  in België). Naast wiskunde heb ik nog een heleboel andere belangrijke vakken, zoals: Elektriciteit, Mechanica, Engineering, Technisch Tekenen, Chemie en Natuurkunde.

Veel meisjes haken af wanneer ze horen dat ze de vakken Elektriciteit of Mechanica krijgen, maar deze zijn echt superleuk! Met IW leer je de volledige theoretische kennis.

Industriële wetenchappen opleiding
Bij het vak Elektriciteit begin je eerst met de basis, maar al snel leer dingen die echt super fascinerend zijn. Je leert de werking van magnetisme; hoe dit kan worden opgewekt met elektriciteit en hoe je een motortje kan laten draaien met slechts twee koperdraden.

Je leert er veel wetten en bewijzen, maar ook wiskunde komt vaak terug om dingen te verklaren. Eén ding is zeker, als je geen voorliefde hebt voor wiskunde dan is deze opleiding niks voor jou. In de lessen denken we ook vaak na over hoe we onze kennis zouden kunnen benutten om ons steentje bij te dragen aan het milieu. Wat we kunnen doen tegen de opwarming van de aarde. Dit door te fantaseren over een milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken of om groene energie op te kunnen slaan. 

In Engineering krijgen we praktijklessen. Oké, je moet weleens iets boren en een draadje ontmantelen, maar mijn handen zijn hier nog geen enkele keer vuil van geworden. Als je van praktijklessen houdt kun je beter iets anders kiezen, want bij IW draait het vooral om de theoretische kant. Bij Technisch Tekenen werk je op de computer met tekenprogramma’s. Denk nu niet aan Paint of zoiets, want dat is het totaal niet. Je leert stap voor stap hoe je een goed opgebouwde tekening kan maken. Mijn school werkt voornamelijk met Solid Edge, een programma dat in echte bedrijven tegenwoordig ook wordt gebruikt.

Mijn studie is dus geschikt voor jongens en meisjes die heel goed in wiskunde zijn, geïnteresseerd zijn in wetenschap en technologie en vooral de wetenschappelijke benadering ervan. Het is een opleiding voor wie zich goed wil voorbereiden op hogere studies zowel bachelor als master.

Ik wist op voorhand niet of ik dit leuk zou vinden en of die elektriciteit en mechanica wel iets voor mij zouden zijn. Toch probeerde ik het en oh wat ben ik blij dat ik dat deed! Het heeft mijn leven veranderd. Ik doe nu iets wat ik leuk vind en dat brengt zoveel positieve dingen met zich mee. Ik vind het niet zo erg meer om te leren, ik ga graag naar school, maar wat voor mij echt belangrijk is, is dat ik me er veel beter door voel.

Laat je als je blieft niet afschrikken door stereotypes en vooroordelen, want deze richting heeft zoveel te bieden!

Lees ook: 

Beeld: iStock