Dublin

Fashion door Redactie

Nog op zoek naar een leuke bestemming voor een stedentrip? Boek een retourtje Dublin! Hippe winkeltjes, gezellige pubs en trendy clubs: de Ierse hoofdstad heeft het allemaal.

De meeste bezienswaardigheden in Dublin liggen op wandelafstand van elkaar dus je kunt de stad gemakkelijk te voet verkennen. Een oriëntatiepunt hierbij vormt de rivier de Liffey, die de stad van oost naar west in tweeën deelt.

Aan de zuidkant van de rivier ligt het toeristische hart van Dublin: Temple Bar. Dit is een hippe wijk met smalle straatjes en gezellige pleintjes waar je restaurants, pubs en clubs vindt. Het uitgaansleven speelt zich dan ook grotendeels hier af. Een leuk eetcafé om ’s avonds een hapje te gaan eten is The Bad Ass Café (Crown Alley). In dit eetcafé waar Sinead O’Connor ooit als serveerster werkte, kun je diverse pizza’s, pastagerechten en hamburgers bestellen. Terwijl je wacht is er genoeg te zien: de bestellingen vliegen door de lucht dankzij een slim katrolsysteem! In veel pubs in Temple Bar wordt er authentieke Ierse volksmuziek gespeeld, meestal live, maar er zijn ook steeds meer hippe loungeclubs. Ga zeker even naar The Kitchen (East Essex Street), een club die gerund wordt door U2. Je zult misschien in de rij moeten staan om binnen te komen, maar eenmaal binnen, kun je zomaar geluk hebben: ze zeggen dat Bono en zijn bandleden hier regelmatig korte verrassingsoptredens geven! Als je echt een avondje wil dansen moet je bij Temple Theatre zijn (Temple Street). Deze nachtclub is gevestigd in een oude kerk, waardoor er een hele bijzondere sfeer ontstaat. Regelmatig staan hier internationale topdj’s achter de draaitafels.

In Dublin kun je ook goed shoppen. In Temple Bar vind je gekke winkeltjes met antiek, kunst en grappige hebbedingetjes. De belangrijkste winkelstraten zijn Grafton Street en Henry Street, allebei aan de zuidkant van de stad. In Grafton Street (vergelijkbaar met de Kalverstraat in Amsterdam) vind je onder andere het luxe warenhuis Brown Thomas, waar de echte shoe-a-holic haar hart op kan halen op de enorme schoenenafdeling. Ben je op zoek naar dat ene haute couture stuk, dan kun je hier zeker slagen. Ook winkels als Monsoon, Accesorize, Oasis en River Island zijn in Grafton Street te vinden. In Henry Street vind je bekende ketens als The Body Shop, Levi’s en Topshop.

Net buiten Grafton Street ligt het mooiste winkelcentrum van de stad, Powerscourt Centre. In het statige 18eeeuws pand vind je meer dan 40 winkels, boetieks en restaurants, waaronder French Connection en Little Black Dress, waar ze geweldige Lipsy-jurkjes in de collectie hebben.  

Uitgewinkeld? Stop even bij het supergezellige Queen of Tarts aan 4 Cork Hill, een theesalon waar je lekker thee kunt leuten, met een zelfgebakken taartje, muffin of cupcake erbij!

Als je na al dat shoppen en stappen nog puf hebt, zijn er nog genoeg bezienswaardigheden in Dublin. Ga naar de Guiness Storehouse op Saint James’s Gate om te zien hoe het wereldberoemde Guiness bier eigenlijk gemaakt wordt, en geniet boven in de oude hoploods van het schitterende uitzicht over de stad. Breng een bezoek aan Kilmainham Gaol op Inchicore Road, een gevangenis waar veel bekende Ieren hebben vastgezeten en waar talloze films zoals In The Name Of The Father werden opgenomen. Of neem een kijkje op de mooie campus van Trinity College, de oudste universiteit van Dublin. Beroemde schrijvers als Jonathan Swift (van ‘Gulliver’s Reizen’) en Bram Stoker (‘Dracula’) volgden hier een opleiding en de bibliotheek die meer dan 200.000 boeken herbergt is zeker een bezoekje waard.

Door Rosanneke