News

Bewezen: één op de vijf meiden deelt naaktfoto’s van zichzelf

“Mijn naaktfoto’s verspreid op school? Dat zou mij nóóit gebeuren!” Dat denken veel meiden, maar uit recent onderzoek van Girlscene blijkt toch het tegendeel. Wat blijkt? Een kwart van de tienermeiden heeft weleens een naaktfoto van zichzelf gemaakt. En die pikante foto’s houden ze lang niet altijd voor zichzelf. 

Maar liefst één op de vijf tienermeiden heeft weleens een naaktfoto van zichzelf verzonden via WhatsApp of andere social media, vaak naar een bekende. 58% van deze meiden heeft weleens een naaktfoto van zichzelf naar haar (toenmalige) partner gestuurd. Dit blijkt uit ons een anonieme online onderzoek onder ruim 3000 meiden rond de 18 jaar.

Naaktfoto’s lijken wel iets ‘normaals’ te zijn. Een ruime meerderheid van de minderjarige meiden heeft weleens een naaktfoto van iemand anders gezien. Van de ondervraagde meiden is er slechts een klein deel dat zegt zelf deze naaktfoto te hebben doorgestuurd.


Dat de pikante foto’s lang niet altijd onder vier ogen blijven, blijkt uit het feit dat één op de vijf meiden aangeeft dat er weleens een naaktfoto rond is gegaan van iemand op school. Ondanks het verspreidingsgevaar, heeft slechts 30% spijt van het versturen van de naaktfoto.

Naaktvideo’s maken en versturen zijn een grotere stap voor meiden. Toch heeft 6% van de tienermeiden weleens een naaktvideo van zichzelf gemaakt en bijna iedereen heeft de video ook daadwerkelijk verstuurd. Een aantal meiden geven zelfs aan dat zij gedwongen zijn om de naaktvideo te maken.

Onze boodschap aan jou als lezeres is daarom ook om nooit een naaktfoto van jezelf te (laten) maken en als dat wel al is gebeurd, deel het alsjeblieft met niemand. Zorg dat de foto nergens is opgeslagen, want op die manier voorkom je dat je tot de meiden behoort die spijt hebben of zelfs slachtoffer zijn geworden.

Lees ook:

Beeld: iStock