Films & Series

Oei: Psychologen waarschuwen voor 13 Reasons Why om deze reden

Heb jij 13 Reasons Why al gezien? Iedereen heeft het over de nieuwe Netflix-serie van Selena Gomez. De serie is spannend, verslavend en ook best wel shocking. Psychologen zijn echter minder groot fan van 13 Reasons Why en waarschuwen ons er zelfs voor… Hier lees je waarom.

In 13 Reasons Why volgen we het verhaal van Hannah Baker. Dat is meteen het meest schokkende: de hoofdpersoon heeft zelfmoord gepleegd. Hannah is gepest en zelfs slachtoffer van seksueel misbruik geworden. De mensen die haar hebben gekwetst, krijgen een doosje met zeven cassettebandjes toegestuurd, waarin ze aan de hand van 13 redenen uitlegt waarom ze tot de beslissing van zelfmoord is gekomen.

Imitatiegedrag
Hoe Hannah zelfmoord pleegt, wordt tot in de detail in beeld gebracht. En dat vindt hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heel gevaarlijk: kijkers zouden erdoor geïnspireerd kunnen worden. “Het is wetenschappelijk aangetoond dat een voorbeeld zoals in de serie Thirteen Reasons Why kan leiden tot imitatiegedrag. Hoe meer jongeren zich kunnen identificeren met het hoofdpersonage, hoe meer beïnvloedbaar ze zijn. Omdat de hoofdpersoon een meisje is, zullen meisjes hier gevoeliger voor zijn,’’ zegt Ad tegen het AD. Hij is bang voor het Tod eines Schülers-effect. “Het effect van deze serie was dat er na de uitzendingen een toename ontstond van het aantal zelfmoorden onder jongens op het Duitse spoor. Het ging om vijftien ‘extra’ suïcides.’’

Geromantiseerd
Psychologen vinden ook dat de serie geromantiseerd en gedramatiseerd is. Het is geen goede afspiegeling van de werkelijkheid. “Het pesten wordt hier nadrukkelijk in de etalage gezet, maar in de meeste van zelfdoding zijn er veel meer dingen aan de hand, bijvoorbeeld een psychische stoornis of ontwrichte relaties met ouders en leeftijdsgenoten. Die wisselwerking tussen factoren is juist het belangrijkst,” aldus  emeritus-hoogleraar psychologie René Diekstra.

Lees ook: 

Bron: AD.nl

Must reads 👀