Real life

Girls Issues: Mijn depressieve vriendin heeft weer een eetstoornis

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene-lezeres die er achter kwam dat haar depressieve vriendin weer een eetstoornis heeft. 

Beste Girlscene,

Ik heb een probleem. Ik ga verhuizen omdat mijn moeder is overleden en mijn vader helemaal aan de andere kant van Nederland woont. Dit vind ik zelf super vervelend, maar ik vind het ook super erg voor mijn beste vriendin (ik noem haar even A). A is depressief en ik kwam er laatst achter dat ze ook weer is begonnen met pro ana. Dit heeft ze vroeger ook al een paar jaar lang gedaan dus ik ben bang dat ze weer te ver gaat.

Ik maak me nu echt zorgen, want toen ik erover begon ontkende A het allemaal. Later zei ze het even nodig te hebben zodat haar depressie minder zou worden, maar ik denk dat het alleen maar erger wordt. Omdat ik helemaal naar de andere kant van het land ga verhuizen kan ik haar ook moeilijker helpen.

Ik heb haar ex hier wel over ingelicht. Ze hebben op dit moment een pauze, maar praten weer steeds meer. Hij is de enige gemeenschappelijke vriend die we hebben. Hij wil hier alleen geen ruzie over maken met haar, dus nu is het helemaal aan mij. Ik kan ook haar andere beste vriendin (die noem ik N) inlichten. Alleen zei A laatst tegen me dat zij en N steeds minder close zijn.

Naar haar ouders gaan vind ik zielig, omdat haar ouders geen begrip hebben voor eetstoornissen. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met hoe ik haar kan helpen.

Kus Anoniem

vriendin met eetstoornis Lieve Anoniem,

Wat spijtig om te horen van je moeder en daarom allereerst heel veel sterkte toegewenst!

Het is moeilijk om te zeggen wat je moet doen, want je moet natuurlijk ergens gaan wonen. Erg begrijpelijk dat je het lastig vindt om bij je vader te gaan wonen, omdat je dan alle mensen uit je huidige woonplaats achterlaat. Maar in principe draait jouw probleem om je vriendin. Hoe kan jij er voor haar zijn?

Probeer nogmaals met haar te praten over haar eetstoornis. Vertel haar wat je hebt ontdekt en dat jij je erge zorgen om haar maakt. Leg haar uit dat je om haar geeft, dat je er voor haar bent en haar graag wilt helpen. Kijk hoe ze hierop reageert. Mocht ze blijven ontkennen? Misschien kun je dan in contact komen met haar psychiater. Weet je toevallig bij welke psychiater ze in behandeling is? Anders kun je haar eens polsen en vragen naar wie ze toegaat. Verzin bijvoorbeeld een smoesje en zeg dat je iemand kent die graag eens met iemand wil praten. Misschien kun je op deze manier in contact komen met haar psychiater en deze persoon vertellen wat je hebt ontdekt.

Op deze manier hoef je niet haar ouders in te lichten als je dit vervelend vindt en kun je haar toch helpen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kun je toch beter haar ouders inlichten. Ze moeten op de hoogte zijn van dit probleem voordat het helemaal uit de hand loopt. Als je om iemand geeft moet je af en toe dingen doen die je liever niet doet, maar soms heb je geen andere keuze…

Liefs, Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Lees ook:

Beeld: iStock

Must reads 👀