Lifestyle

4 oplossingen voor een stinkende vagina

Je vagina heeft een specifieke geur en eerlijk: iedere vagina ruikt anders. Daar is helemaal niets mis mee, maar het zit sommige meiden wel dwars. Aan de andere kant is het belangrijk om je vagina schoon te maken en goed te verzorgen. Je weet ongetwijfeld dat je dat niet moet doen met zeep, maar hoe moet het dan wél? De onderstaande tips helpen om een stinkende vagina weer fris te maken.

Allereerst moet je ontdekken waarom jouw vagina anders ruikt dan normaal. Komt het door een verstoring in je lichaam of komt het door iets anders? Veel vrouwen begaan dan de volgende fout: je vagina wassen met zeep. Dit kan juist een oorzaak zijn van jouw smelly vajayjay… Wat moet je wel doen? De oorzaak vinden en wassen met lauwwarm water. Hierbij de oorzaken op een rij:

1. Infectie
Ruikt jouw vagina? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een infectie te pakken. Zitten er korreltjes in jouw afscheiding en is je vagina gevoelig en jeukerig? Dan heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie. Je kunt naar de drogisterij gaan om hier iets voor te kopen. Maar je kunt ook eerst proberen je vagina een aantal dagen te wassen met lauwwarm water. Meestal is zo’n schimmelinfectie, rond je ovulatie, binnen een paar dagen weer voorbij. Een oorzaak van een schimmelinfectie kan zijn dat je je vagina hebt gewassen met normale zeep. Je vagina is van slag en probeert zichzelf te herstellen.

Hoe veeg jij altijd je billen af na het toiletbezoek? Heb je een grote boodschap gedaan, veeg dan van voor naar achteren af, nóóit van achteren naar voren. Denk je dat jouw schimmelinfectie niet komt door zeep en verkeerd afvegen, en blijf je last houden? Maak dan zeker een afspraak bij je huisarts. Hij of zij kan jou dan tabletten, een antibioticakuur of crème voorschrijven die de schimmelinfectie tegengaan.

vagina schoonmaken stinken
2. Ondergoed
We zeggen het toch maar even voor de zekerheid: trek iedere dag schoon ondergoed aan. Was je ondergoed altijd op 60 graden Celsius. Was je broeken ook regelmatig. Het kan ook liggen aan het soort ondergoed dat je draagt, vermijd te strak zittend of nylon ondergoed. Het kan zijn dat de geurtjes ontstaan doordat de stof van je ondergoed niet goed ademt. Draag katoenen ondergoed, zodat de geurtjes eerder weggaan. Heb je momenteel last van veel afscheiding? Probeer dan wat vaker je ondergoed te verschonen, zoals iedere ochtend en avond.

3. Natuurlijke geur
De ‘sterke’ geur kan ook gewoon jouw natuurlijke geur zijn. Het is onmogelijk dat je vagina geurloos is, iedereen heeft een natuurlijke geur. Het enige wat je kunt doen is het accepteren van de situatie. Ook al vind je zelf dat het niet lekker ruikt, jongens denken daar vaak heel anders over. Nu we het toch over mannen hebben, misschien komt die vervelende geur uit je vagina wel door je vriend. Mannen kunnen ook een ‘stinkend zaakje’ hebben. Door seks komen er ook andere vaginale geurtjes vrij, dat hoort er nu eenmaal erbij!

4. Menstruatie
De oorzaak van een sterke geur kan een tampon zijn die te lang in je vagina zit. Vervang het om de 3 tot 4 uur, afhankelijk van je ongesteldheid. Kies tijdens je menstruatie liever voor een tampon en niet voor maandverband. Maandverband is een broeiplek voor schimmels en er ontstaan sneller onaangename geuren. Kun je geen tampons verdragen en kies je toch liever voor maandverband, ga dan voor ongeparfumeerde maandverband en vervang het maandverband regelmatig, denk aan om de 2 tot 3 uur.

Oma weet raad!
Gaat de geur na een paar dagen nog steeds niet weg en heeft lauwwarm water geen effect? Je kunt dan aan de slag gaan met deze ‘Oma weet raad’-tips:
– Appelazijn: Laat het bad vollopen met water en giet er 240 tot 470 ml appelazijn in. Ga ongeveer 20 minuten in bad liggen en laat het azijn de bacteriën doden.
– Tea tree olie: Meng twee druppels tea tree olie met 170 ml water. Je kunt met een pipet het water in je vagina spuiten voor een vaginale douche. Je kunt dit het beste in bad of in de douche doen.

Werken deze tips allemaal niet? Laat de huisarts jou helpen om zo snel mogelijk van je klacht af te komen.

Lees ook:

Bron beeld: iStock

Must reads 👀