News

Dit moet je weten over de verkiezingsuitslag – in 5 punten

Goedemorgen! Jij hebt waarschijnlijk lekker geslapen vannacht, maar dat geldt niet voor iedereen. De stemmen van de verkiezingen werden geteld en dat betekent dat de uitslag steeds dichterbij komt. De verkiezingsnacht; wat heb je gemist? Hier lees je het belangrijkste nieuws in vijf punten. 

1. VVD is de grootste partij 
De VVD is de winnaar van de verkiezingen. De partij is met 33 zetels de grootste in Nederland. Een absolute overwinning is het niet, de partij heeft 8 zetels verloren ten opzichte met de verkiezingen in 2012. De overwinning betekent dat Mark Rutte wederom onze minister-president wordt. Daarna volgt de PVV met 20 zetels, en daarna komen D66 en CDA met 19 zetels. GroenLinks heeft ook een grote overwinning geboekt met 14 zetels. De PvdA heeft een historisch verlies geleden: van 38 naar 9 zetels. 
Let op: dit is niet de officiële uitslag! 

2. Hoge opkomst 
Momenteel zijn 93,2 procent van de stemmen geteld. Het tellen duurde langer dan normaal, omdat er een hoge opkomst is. In 2012 ging 74,6 procent naar de stembus, nu lijkt de opkomst uit te komen op 77,6 procent.

3. Jongeren hebben anders gestemd
Jongeren kwamen helaas niet allemaal opdagen. Maar als alleen jongeren zouden stemmen dan zou de uitslag er heel anders uit hebben gezien. De Kamer volgens 18 – 24-jarigen ziet er als volgt uit: D66 met 27 zetels, GroenLinks met 26 zetels, VVD met 24 zetels en CDA & PVV met 18 zetels. 

4. Formatie wordt lastig 
De VVD-leider krijgt het voortouw bij de formatie, maar een coalitie vormen wordt nog lastig. Rutte heeft aangegeven dat hij het liefst regeert met CDA en D66, maar met die combinatie komen ze zeven zetels tekort. Hiervoor kunnen ze naar SP en GroenLinks kijken, maar SP heeft aangegeven niet met VVD te willen regeren en VVD heeft juist campagne gevoerd tegen GroenLinks. De ChristenUnie en SGP zouden ook een optie kunnen zijn, maar bepaalde opvattingen van VVD en D66 over bijvoorbeeld softer drugsbeleid en dwingender wet op de orgaandonatie staan lijnrecht tegenover de opvattingen van ChristenUnie en SGP. 

5. Hoe nu verder? 
De fracties komen vandaag bijna allemaal bijeen om de uitslag van de verkiezingen te vieren dan wel te bespreken. Dit gebeurt vanaf 11.00 uur. Later vandaag komen de fractievoorzitters bijeen bij de Kamervoorzitter. Er wordt dan misschien al een verkenner aangewezen; iemand die gesprekken voert met de fractievoorzitters om te onderzoeken welke combinatie van partijen het meest voor de hand ligt om een kabinet mee te vormen. Het is ook nog wachten op de officiële uitslag, die dinsdag bekend wordt. Daarna moet de coalitie gevormd worden. Bij de vorige verkiezingen duurde dit proces 54 dagen, wat redelijk snel is. Het zou goed kunnen dat de formatie dit keer langer duurt. 

Lees ook: 

Beeld: Getty Images | Bron, bron, bron

Must reads 👀