Lifestyle

Statement: vrienden die jouw geld na drie keer vragen niet nog steeds niet terugbetalen, zijn geen echte vrienden

Het etentje met vrienden is gezellig… totdat de rekening komt. Omdat je geen gierige Hollander wilt zijn en geen zin hebt in de ik-heb-niet-genoeg-geld-op-mijn-rekening-excuses, offer jij jezelf op om de rekening te betalen. Jouw vrienden beloven plechtig dat ze het geld meteen zullen overmaken. Maar vervolgens beland je in een vicieuze cirkel waar je nooit meer uit komt… 

1. Je offert jezelf op als voorschieter
Een rekening van 40 euro splitten door vijf, dat gaat je toch echt een beetje te ver. Lotte en Sophie zeggen meteen dat ze niet genoeg geld op hun rekening hebben staan, de andere twee kijken schaapachtig voor zich uit tot jij het initiatief neemt. Je offert jezelf op om de rekening te betalen. En dan begint de vicieuze cirkel. 

2. Je vrienden beloven plechtig dat ze het meteen zullen terug betalen
Jouw vrienden zijn blij dat jij de rekening betaalt, en zweren dat ze het ‘meteen zullen overmaken als ze thuis zijn’. Maar je voelt de bui al hangen; dit gaat een heel lang proces worden. Heel. Lang. 

3. Je kijkt de volgende dag op je rekening
Van Sophie heb je het geld gekregen, maar de andere drie hebben zich niet aan hun woord gehouden. Irritant, want nu begint het proces dat je constant je rekening moet checken en achter je vrienden aan moet zitten. Alsof je niet meer te doen hebt. 

4. Je besluit om je vrienden nog even tijd te gunnen
Misschien hebben ze een andere bank? Of hebben ze het nét overgemaakt? Je houdt goede hoop. Want hé, het kan toch niet zo zijn dat jouw vrienden je laten zitten met een lege rekening? 

5. Je vraagt subtiel of jouw vrienden het geld al hebben overgemaakt
Om je geld vragen is altijd awkward. Al helemaal als het om een klein(er) bedrag van 2,50 euro gaat. Maar als je het van drie mensen niet krijgt dan ben je wel meteen 7,50 euro kwijt. Nu zit je met een dilemma: ga je er achteraan of laat je het? Je kunt in ieder geval beginnen met een subtiel balletje op te gooien. 

6. Je hoort de zoveelste excuusjes aan 
‘Ik heb mijn loon nog niet gehad’, ‘Helemaal vergeten, ik ga het nu doen’, ‘Ik ben mijn wachtwoord van internetbankieren vergeten’, ‘Ik heb mijn Random Reader niet bij me’. De excuusjes stromen binnen. Eigenlijk ben je er wel een beetje klaar mee. Maar hé, als ze gaan betalen…

7. Je checkt wederom je rekening
Maar nee, nog steeds niks. 

8. Je vraagt wéér om je geld, en nog een keer.
Nu ben je het zat. WAAR BLIJFT HET GELD? Alsof jij geen rekeningen te betalen hebt. 

9. Geld voorschieten is het ultieme voorbeeld van ‘stank voor dank’
Jij bent zo aardig geweest om het geld voor jouw vrienden voor te schieten, maar vervolgens zit je opgescheept met de problemen. Je moet elke keer checken of ze het geld hebben overgemaakt, vervolgens voel jij je een gierige Hollander om constant om je centen te vragen én zit je met een laag banksaldo – terwijl je niet eens een H&M-bestelling hebt geplaatst! 

10. De volgende keer wil je het anders doen
Nooit meer wil je in deze vicieuze cirkel belanden. Eén tip: de app Tikkie. Hiermee kan je met een paar kliks geld storten of krijgen zonder ingewikkeld gedoe met IBAN of inlog. De app stuurt dus een reminder voor jou (dus geen ingewikkeld verhaaltje bedenken waarmee je het subtiel kan vragen) én met een klik op de link kan degene het geld terug storten (dus geen excuusjes meer!). Misschien is dit de broodnodige oplossing?!

Daarom ons statement: vrienden die jouw geld niet meteen terug betalen, zijn geen echte vrienden!

Lees ook: 

Beeld: iStock

Must reads 👀