Ibiza

Fashion door Redactie

Ibiza staat al jaren bekend als het feesteiland. Maar dit is zeker niet de enige reden waarom Ibiza één van de meest favoriete vakantiebestemmingen van BN’ers is. Onder andere Leontine en Marco Borsato, Estelle en Ruud Gullit, Patrick en Rosanna Kluivert, Wendy van Dijk en Yfke Sturm gaan hier regelmatig op vakantie. Patty Brard heeft er zelfs al jaren een mooi stulpje.

Maar wat maakt Ibiza, naast de geweldige feesten, nu zo bijzonder? Hier een overzicht van mijn persoonlijke ervaringen gecombineerd met algemene informatie over Ibiza.

-

Algemeen

Wat Ibiza onder andere zo uniek maakt is dat iedereen respect voor elkaar heeft. Op Ibiza zijn er namelijk veel homoseksuelen en transseksuelen te vinden die zich daar zonder enige schaamte voor durven te uiten. Er heerst daarom een leuke en relaxte sfeer waar iedereen aardig tegen elkaar is. Dat op Ibiza iedereen zichzelf kan zijn komt grotendeels door de jaren ‘60. Toen leefden er veel hippies, schrijvers en kunstenaars omdat er op het eiland een zekere vrijheid heerste. Het eiland wordt daarom ook nog vaak omschreven als ‘hippie-eiland’. Die vrijheid die er in de jaren ‘60 heerste, is er naar mijn mening zeker nog steeds wat ervoor zorgt dat je een heerlijk vrij gevoel hebt gedurende de hele vakantie.

Ibiza behoort tot de eilandengroep de Balearen en ligt ten zuiden van het hoofdeiland Mallorca. Het populaire vakantie-eiland ligt zo een 200 kilometer verwijderd van het Spaanse vasteland en je bent dan ook niet langer dan 2.5 uur onderweg met het vliegtuig van Schiphol. De beste reistijd is van mei tot en met september en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 29 °C.

Bij toeristen zijn voornamelijk twee gebieden heel populair. Het gebied rond Ibiza-stad, wat ten zuiden van het eiland ligt en de stad San Antonio, wat meer ten westen gelegen is.

Ibiza-stad

Ibiza-stad is tevens ook de hoofdstad van Ibiza. In het uiterste zuiden ligt de haven van Ibiza waar er veel mooie en grote jachten zijn aangemeerd. De haven is ook het vertrekpunt om met de boot naar Barcelona of Formentera (een buureiland waarover hieronder meer wordt verteld) te gaan. Bij de haven zijn er vele leuke barretjes en restaurants gevestigd die het nog leuker maken om van deze haven te genieten. ’s Avonds zijn de smalle steegjes het toneel van paraderende bezoekers en feestpromotors die vaak halfnaakt langs de vele restaurants en bars lopen.

Ook valt er in Ibiza-stad wat historisch te vinden, namelijk D’alt Vila, oftewel de “Hoge Stad”. Dit ligt in het oudste stadsgedeelte van Ibiza-stad. Deze historische stad is omringd door 16de-eeuwse stadsmuren die toentertijd fungeerden als de Renaissancistische verdedigingsmuur. In de oude stad kun je lekker rondwandelen en ook hier bevinden zich leuke restaurants en boetiekjes. Daarnaast heb je een geweldig uitzicht vanaf de oude stad op de haven. Dit is vooral ’s avonds een aanrader. Bovendien is deze historische stadskern in 1999 door Unesco verklaard tot werelderfgoed. Dit houdt in dat D’alt Vila wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Hier een foto van het uitzicht vanaf de oude stad op de haven:

-

Stranden

Ibiza heeft circa 50 stranden. Eén van de bekendste stranden is Playa d'en Bossa. Dit is het langste en meest populaire zandstrand van Ibiza. Ook één van de bekendste strandtenten van Ibiza is in Playa d’en Bossa te vinden, namelijk Bora Bora beach club. Dit is vergelijkbaar met de strandtenten van Bloemendaal aan Zee in de zin dat er veel jongeren komen. Rond 16:00 uur wordt de muziek harder gezet en de ligbedden aan de kant geschoven zodat iedereen vanaf 18:00 uur lekker staat de dansen. Ook ligt er aan het strand van Playa d’en Bossa een bekende strandtent die zeer populair is onder BN’ers, genaamd Nassau. Bij Nassau draait alles om luxe (hoe kan het ook anders als BN’ers er te vinden zijn). Om er zeker van te zijn dat je hier een ligbed hebt kun je het best één á twee dagen van tevoren reserveren. Wat Nassau zo bijzonder maakt, is dat je er heerlijk kunt eten en super lekkere cocktails kunt drinken. Toen ik twee jaar geleden in Ibiza was en bij Nassau lag, waren Estelle Gullit en DJ Guetta hier ook aan het genieten van de zon.

Als je een keer wilt genieten van een mooie zonsondergang, is de strandtent Blue Marlin een aanrader. Na de zonsondergang wordt er muziek gedraaid en veranderd deze hippe strandtent in een kleine maar stijlvolle club.

Shoppen

Natuurlijk kun je ook geweldig winkelen in Ibiza. Door de ‘rich and famous’ wordt Ibiza dan ook beschouwd als een waar shopping walhalla. Van high fashion en couture tot vintage, in Ibiza kun je het allemaal vinden. Mango kan hier natuurlijk niet ontbreken, aangezien het een Spaans merk is. Tegenwoordig is Mango ook te vinden in de grotere steden in Nederland, maar wat Mango in Ibiza zo speciaal schijnt te maken, is dat Penélope & Monica Cruz hier hun complete collectie hebben hangen.

In Ibiza zijn ook verschillende soorten markten te vinden. Zoals ik al eerder vertelde, wordt Ibiza nog vaak omschreven als ‘hippie-eiland’. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat er een hippiemarkt te vinden is waar je elke woensdag kunt genieten op het ritme van live muziek.

-

Formentera

Formentera is een buureiland van Ibiza. Het beslaat 84 km² en heeft slechts circa 800 inwoners. Formentera staat bekend om zijn prachtige, brede, witte zandstranden met kristalhelder zeewater. ‘Het witte eiland’ is uit voorzorg een aantal jaren geleden tot beschermd natuurgebied verklaard. Formentera is alleen maar te bereiken per boot. Gelukkig duurt een overtocht, over het algemeen, niet langer dan 45 minuten. Het is absoluut de moeite waard om op Formentera een fiets, auto of een scooter te huren om te genieten van dit schitterende eiland. Hier een foto:

-

Het nachtleven

Zoals al eerder gezegd, is het nachtleven van Ibiza één van de redenen waarom Ibiza zo populair is onder toeristen. Vooral in Ibiza-stad staan de meest bekende clubs en draaien de meest bekende dj’s. De meest bekende club is Pacha, die je waarschijnlijk herkent van het kersje als symbool. Met in totaal 6 zalen en een capaciteit voor 3000 feestvierders is Pacha één van de grootste en meest exclusieve club van Ibiza. Onder andere Fedde le Grand, Erick Morillo, Axwell en David Guetta draaien regelmatig in deze welbekende club. Helaas, zijn de kaartjes hiervoor wel behoorlijk prijzig. In de voorverkoop betaal je al snel 50 euro.

In San Antonio ligt een andere bekende club, namelijk Amnesia. Hier draaien de wereldbekende DJ’s Armin van Buuren en DJ Tiësto regelmatig. Ook hiervoor betaal je in de voorverkoop ongeveer 50 euro. Beide feesten zijn erg prijzig, maar zeker wel waard om minstens één keer mee te maken als je op Ibiza bent. Verder bevinden zich er natuurlijk ook barretjes waarvoor je geen entree hoeft te betalen.

-

Ibiza is dus niet een eiland waar je alleen geweldig kunt uitgaan, maar ook een eiland waar je prachtige stranden kunt vinden, een historische stadskern kunt bewonderen, kunt genieten van de haven van Ibiza-stad en met de boot naar Formentera kunt gaan.

Lijkt Ibiza jullie ook leuk? Ik persoonlijk vond het geweldig!

Door Negin